Contactați-ne +44 1721 360 049

Sindromul burn-out la nivelul Uniunii Europene

septembrie 24, 2014 - Bucuresti

O zi obisnuita in clinica rezidentiala

În prezent, România nu are legislație privind identificarea, măsurarea și reducerea stresului la locul de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă Mediafax din iunie 2014, „studiile arată că bărbații de peste 45 de ani sunt cei mai afectați în acest sens și că peste jumătate din numărul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului”.

Actiunile recente la nivelul Uniunii Europene pun problema existentei acestui sistem de reglementare si sprijinire a angajatilor la locul de munca. O nouă lege belgiană obligă toate companiile care operează în Belgia să ia măsuri preventive împotriva „riscurilor psiho-sociale” cauzate de stresul la locul de muncă.

Aceste obligații se aplică tuturor companiilor cu sediul în Belgia, care include instituțiile europene din Bruxelles. De aceea, deja se fac presiuni în cadrul Comisiei Europene pentru ca aceasta să urmeze exemplul Belgiei și să impună o legislație similară la nivelul statelor membre UE.

Pentru ca în curând angajatorii români să fie nevoiți să implementeze un sistem similar de prevenire și protecție a angajaților împotriva surmenajului la locul de muncă.

Începând cu 1 septembrie, conform legislației belgiene, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru prevenirea acestor riscuri la locul de muncă, precum sindromul de oboseală cronică (burn-out), efectuând periodic analize de risc sau implementând programe de consiliere pentru angajați.

„Comisia Europeană este conștientă de riscurile societății profesionale moderne, inclusiv de riscurile psihologice, de influența acestora asupra angajaților și de responsabilitatea angajatorilor de a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos”, comentează Antony Gravili, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Interinstituțional. Relații și Administrativ.

Profesorul Jonathan Chick, psihiatru consultant și director medical al Clinicii de Reabilitare și Tratament Castle Craig , consideră că noua lege belgiană este „dovada culturii victimei care perpetuează boala individului”. Cu alte cuvinte, dacă suferi de burn-out, problema nu mai este la tine, ci la angajator.

În plus, această lege ar putea produce efecte nedorite, încurajând companiile să caute alte soluții pentru a se conforma cerințelor legislative, în loc să ajute angajații: „Ar trebui să prevenim consecințele latente ale acestei legislații. Angajatorii pot concepe tot felul de strategii pentru a se asigura că justiția este de partea lor adoptând măsuri abuzive, umilitoare atunci când se tem de dreptate”, adaugă prof. Chick, care va vorbi despre acest subiect la o conferință despre burn-out . organizat la Bruxelles.

Stresul este a doua cea mai frecvent raportată problemă de sănătate la locul de muncă în Europa.

Într-un sondaj realizat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, 8 din 10 manageri europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stresul din mediul profesional. Mai puțin de 30% dintre aceștia au implementat proceduri de prevenire a riscurilor psiho-sociale.

Legislația muncii din România nu reglementează nici partea de stres. La nivel mondial sunt folosite mai multe modele de evaluare a stresului, dar România nu are o metodă autentificată; în prezent se foloseşte metoda Danemarcei, dar trebuie transpusă la nivelul ţării noastre, a explicat Nicolae Voinoiu, directorul Inspecţiei Muncii.

Sindromul „burn-out” este definit ca o stare de epuizare fizică, emoțională și psihică cauzată de implicarea pe termen lung a individului în situații profesionale solicitante. Cei mai predispuși să dezvolte acest sindrom sunt persoanele idealiste, perfecționiste, care îndeplinesc multe responsabilități profesionale, cărora le place să dețină controlul, au o dorință puternică de a se afirma, o nevoie crescută de aprobare din partea semenilor, stima de sine scăzută și vulnerabilitate față de refuzul sarcinilor suplimentare de serviciu.

Mai multe informații despre burn-out și problema dependenței la locul de muncă, citiți aici .

Pentru comentarii, interviuri sau articole de opinie despre sindromul de oboseală cronică la locul de muncă, contactați reprezentantul în România al clinicii de reabilitare a dependenței Castle Craig:

Rupert Wolfe Murray

Telefon: 0758 086 555

E-mail: info@castlebe.daromedia.eu

Site:  www.castlebe.daromedia.eu