Desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare

Unele persoane dezvolta o tulburare de consum de alcohol sau droguri atunci cand incearca sa depaseasca durerea cauzata de o trauma nerezolvata. In lipsa identificarii si tratarii experientelor traumatice, sansele ca persoanele sa mentina abstinenta sunt mai scazute.

Terapia dedesensibilizare si reprocesare prin miscarile oculare (EMDR – in engleza eye movement desensitisation and reprocessing) este un tratament inovativ care ii ajuta pe pacientii ce sufera de o tulburare de stres post-traumatic sa re-proceseze amintirile si emotiile negative suprimate. Ii ajuta sa atinga rapid scopurile terapeutice si determina schimbari vizibile pe termen lung.

Trauma poate fi una dintre cauzele ce dau nastere dependentei. Prin intermediul EMDR, pacientii capata constiinta de sine si gandirea in perspectiva, putand astfel alege raspunsul la amintirile traumatizante. Multe studii atesta eficienta ridicata a terapiei de tip EMDR in tratarea tulburarilor de stres post-traumatic.

Tratamentul EMDR in cadrul clinicii noastre

In timpul sedintei de terapie, pacientii sunt incurajati sa rememoreze evenimentele traumatizante, acordand atentie in mod constient miscarii oculare si senzatiilor corpului. Acest proces poate fi unul complex daca exista multe experiente traumatice. Sedintele de terapie EMDR continua pana la eliberarea emotiilor si amintirilor traumatizante.