Principiile tratamentului

Tratamentul oferit pacientilor Castle Craig este cunoscut sub denumirea de Tratament in 12 Pasi, si anterior ca Modelul Minnesota. Acesta reprezinta cea mai raspandita abordare a tratamentului dependentei din Satele Unite ale Americii si Europa de Vest.

Abordarea Castle Craig se bazeaza pe tratarea dependentei de alcool si droguri – uneori cunoscuta sub denumirea “dependenta chimica” – ca boala cronica primara, deseori cu caracter progresiv, ce poate fi controlata cu succes doar in conditiile in care se urmeaza un plan de tratament complet, iar pacientul respecta recomandarile chiar si dupa externare.

Dependenta este considerata o boala ce afecteaza conditia fizica, mintala si emotionala a individului si determina deteriorarea continua pe plan social, familial si interpersonal. De aceea, este nevoie de o abordare multidisciplinara. Scopul tratamentului este abstinenta, iar principiile grupurilor de tip Alcoolici Anonimi sunt integrate in programul de tratament.

Istoricul Alcoolicilor Anonimi si al modelului de tratament

Grupul Alcoolicilor Anonimi isi are originile in Statele Unite ale Americii, unde in mai 1935, cei doi membri fondatori s-au intalnit.

“O intalnire aparent intamplatoare in Akron, Ohio, in 1935 intre doi barbati, amandoi desemnati alcoolici ‘incurabili’, a pus bazele unui program de recuperare care a ajutat milioane sa se vindece, gasind abstinenta si liniste.”

“Bill W. era unul din acei doi oameni. In propria lupta cu alcoolismul, invatase deja ca spriinirea altor alcoolici era cheia mentinerii propriei abstinente, acest principiu devenind ulterior cel de-al 12-lea pas din cei 12 Pasi ai Alcoolicilor Anonimi.” (Dati click aici pentru a citi mai multe despre istoricul comunitatii Alcoolicilor Anonimi, in limba engleza.)

Cei doi fondatori au fost influentati de Miscarea Grupului Oxford. Bill W. a fost influentat si de Carl Jung si doctorul sau, William Silkworth. Toate aceste surse au influentat la randul lor ideile de baza ale modelului Alcoolicilor Anonimi, cum ar fi nevoia unei experiente de “transformare” in vederea evitarii unui pronostic negativ.

Modelul Minnesota

Modelul Minnesota a fost initiat de Spitalul Wilmar State din Minnesota in 1950, cand principiile grupului Alcoolicilor Anonimi au fost introduse in programul standard de psihoterapie al spitalului. Acesta a dus la rezultate atat de reusite, incat modelul de tratament a fost adoptat de statul Minnesota si in cele din urma raspandit in toate Statele Unite ale Americii.

Originile Modelului Minnesota se asociaza cu fondarea a alte doua centre de tratament: Pioneer House in 1948 si Hazelden in 1949. Daniel J. Anderson, psiholog la Spitalul Wilmar State, s-a alaturat echipei de la Hazelden in anii 1950 si a devenit un pionier al Modelului Minnesota. Hazelden s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 63 de ani si a avut o influenta majora asupra dezvoltarii modelului de tratament in 12 Pasi.

Programul de la Hazelden a fost influentat de progresele de la Spitalul Wilmar State, unde programul de tratament a fost perfectionat intr-un mediu profesionist. Faptul ca au fost infiintate de fosti alcoolici, membri ai grupurilor de Alcoolici Anonimi, precum si abordarea celor 12 Pasi, sunt trasaturi unice pentru centrele Hazelden si Pioneer.

Grupul de Narcotici Anonimi este bazat pe modelul celor 12 Pasi si ajuta persoanele dependente de alte droguri decat alcoolul. Acestea sunt mai putin raspandite decat grupurile de Alcoolici Anonimi in evolutia Modelului Minnesota, dar joaca totusi in rol deosebit in dezvoltarea tratamentului contemporan.

Filosofia tratamentului

La Castle Craig, credem ca dependenta este o boala – nu un defect moral. Aceasta este baza filosofiei noastre de tratament.

Abordarea dependentei ca boala a fost sustinuta de Societatea Americana de Medicina a Dependentei si de Consiliul National al Alcoolismului si Dependentei de Droguri, in 1990. Comitetul format din 27 de experti de top in dependenta a stabilit o definitie comuna a alcoolismului. In forma scurta, definitia este:

“Alcoolismul este o boala, ce prezinta urmatoarele caracteristici manifeste in mod continuu sau periodic: control defectuos asupra consumului de bauturi alcoolice, preocupare pentru alcool, consumul de alcool in ciuda consecintelor nefavorabile si denaturari in gandire, in special negarea.”

Aceleasi caracteristici sunt valabile si pentru alte tipuri de dependente.

Aceasta definitie evidentiaza un simptom foarte important: negarea, ce trebuie combatuta in timpul tratamentului pentru a se asigura reusita reucuperarii. Negarea nu inseamna numai incapacitatea de a recunoaste gradul real de consum al substantelor chimice, ci include si o serie de mecanisme psihologice de aparare, cum ar fi rationalizarea (cand scuze si motive rationale sunt folosite pentru a explica comportamentul) sau minimalizarea (cand problema este considerata mai putin semnificativa decat este cu adevarat). Negarea scade constientizarea faptului ca principala cauza a majoritatii problemelor din viata individului este consumul de substante chimice.

Simptomele dependentei includ:

  • Control defectuos: incapacitatea de a stapani consumul
  • Preocuparea pentru drog: majoritatea timpului, energiei si atentiei persoanei este acaparata de consumul drogului si efectele acestuia
  • Consecinte nefavorabile: drogul este folosit in continuare, in ciuda aparitiei unor probleme sau dizabilitati.

Studii de imagistica cerebrala au scos in evidenta diferente fundamentale intre creierul unui dependent si cel al unui non-dependent. Schimbarile care se produc includ modificari persistente in metabolismul cerebral, in sensibilitatea receptorilor si in configuratia genetica a neuronilor. Modificarile celulare de adaptare ce au loc in mecanismele cerebrale “de recompensare” (cele care regleaza comportamentul prin inducerea placerii) duc la un comportament compulsiv de cautare a drogului.

Un alt concept al Modelului Minnesota este dependenta chimica, care presupune tendinta dependentului de a consuma in mod abuziv si alte substante halucinogene. Prin urmare, un alcoolic care consuma regulat si alt drog este predispus in a dezvolta o dependenta periculoasa pentru drogul respectiv. Concluzia este ca abstinenta este esentiala nu numai fata de drogul ce constituie principalul obiect al dependentei, ci si fata de alte substante ce induc distorsionarea perceptiei.

Cei 12 Pasi 

Principiile grupurilor Alcoolicilor Anonimi si Narcoticilor Anonimi sunt rezumate in cei 12 Pasi, care care ocupa un loc important si in filosofia modelului Minnesota. Aceste principii au un puternic accent spiritual. De exemplu, se spune ca persoana dependenta ar trebui sa isi dezvolte o conceptie personala a unei “Forte Superioare” sau a unui “Dumnezeu asa cum il intelege fiecare”, conform cu propriile credinte.

Interpretarea unei “Forte Superioare” in contextul programului celor 12 Pasi este una libera, chiar daca multi pasi au evoluat din traditii crestine. Cu alte cuvinte, niciun pacient nu este obligat sa isi defineasca “Forta Superioara” prin apelul la o anumita zeitate religioasa.

Cel de-al patrulea pas presupune o reevaluare profunda a sistemului personal de valori, iar alti pasi evidentiaza importanta refacerii relatiilor si nevoia de a ajuta alti alcoolici si dependenti.

In cartea sa – “Easy Does It”, J.C. Laundergan subliniaza trei obiective ca fiind la baza programului Alcoolicilor Anonimi:

  • Cresterea constiintei spiritual – transcendentale
  • Recunoasterea vointei libere si a responsabilitatii personale
  • Acceptarea relatiilor interpersonale.

Click aici pentru a citi cei 12 Pasi.