Informatii generale

Barbituricele sunt sedative prescrise pacientilor cu tulburari de somn sau alte tulburari mentale, pentru a-i calma si a-i ajuta sa doarma. Ele actioneaza asupra sistemului nervos central la fel ca substantele depresivele. Barbituricele au fost inventate la inceputul anilor 1990 si sunt printre cele mai vechi sedative folosite. Popularitatea acestora a crescut abia in anii 1960, cand acestea au devenit un tratament foarte raspandit pentru anxietate, insomnie si epilepsie.

La putin timp dupa comercializarea lor in masa, barbituricele au inceput sa fie folosite in mod abuziv pentru a reduce simptomele de anxietate, inhibitiile si pentru a trata efectele nedorite ale drogurilor ilegale. Barbituricele sunt foarte periculoase, doarece doza corecta pentru fiecare caz este foarte greu de aproximat. Chiar si o supradoza mica poate provoca moartea sau coma.

Consumul de barbiturice poate facilita dezvoltarea dependentei, iar sevrajul poate pune in pericol viata persoanei in cauza. Cateva nume sub care sunt cunoscute barbituricele: jachete galbene, Amy’s, rosu albastru, curcubeie, pastile de dormit, “brazi de Craciun”, etc. (in engleza: tuinal, seconal, nembutal, barbs, downers, blues, reds, sekkies, sleepers, amytal, seonal, goof balls).

Abuzul de barbiturice

Barbituricele se prezinta sub forma de pastile sau ca solutie injectabila. Adesea, sunt consumate abuziv ca substitut pentru alcool, oferind o senzatie de euforie si relaxare. Pe strazi, sunt adesea amestecate cu amfetamine, cocaina si metamfetamina.

Barbituricele sunt uneori consumate excesiv, deoarece anuleaza efectele nedorite ale drogurilor ilegale. Are efecto sedativ-hipnotic, asemenea analgezicelor, pastilelor de dormit si antihistaminicelor.

Barbituricele se folosesc si pentru:

  • Pentobarbitalul si thiopentalul sunt folosite la inducerea anesteziei generale;
  • Fenobarbitalul si pentobarbitalul sunt intrebuintate pentru tratarea anumitor cazuri de epilepsie;
  • Are efect sedativ-hipnotic.

Simptome ale abuzului de barbiturice

Persoanele cu dependenta de acest tip de droguri cad in mod repetat, sunt pline de vanatai pe picioare, tremura, sunt foarte nervoase si sensibile la zgomot, transpira, au halucinatii si sufera de insomnii.

Efectele barbituricelor dureaza intre 4 si 16 ore sau mai mult, in functie de caz.

Dozele ridicate de barbiturice afecteaza activitatea nervoasa si musculara si impiedica consumul de oxigen la nivelul tesuturilor. Folosite in doze mici, actioneaza ca sedativ (au efect calmant). La cresterea dozei, efectul este unul hipnotic sau de somnifer, iar dozele tot mai mari au efect anticonvulsiv sau anesteziant.

Consecintele pe termen scurt ale consumului de barbiturice sunt: dificultati de vorbire si respiratie, stari letargice, oboseala, dezorientare, lipsa de coordonare, pupile dilatate, tulburari de judecata, iritabilitate, stare usoara de euforie, disparitia inhibitiilor, stari de somnolenta.

Printre consecintele pe termen lung se numara: oboseala cronica, lipsa de coordonare, probleme de vedere, stari de ameteala, reflexe incetinite, disfunctii sexuale, dificultati de respiratie.

Riscuri pentru sanatate

Folosite in doze ridicate, barbituricele pot determina depresia centrului respirator al creierului, iar in caz de supradoza are loc blocarea completa a cailor respiratorii, ceea ce duce la stop respirator si in cele din urma la moarte.

Unul din cele mai mari pericole ale abuzului de barbiturice il reprezinta diferenta mica dintre o doza calmanta si o doza care poate provoca moartea. Termenul medical pentru aceasta diferenta este “indice terapeutic mic”. O doza normala, sigura, este foarte apropiata de o doza letala, motiv pentru care supradoza poate aparea in urma consumului a doar catorva pastile in plus.

Pe langa faptul ca au un indice terapeutic mic, barbituricele faciliteaza dezvoltarea dependentei. In urma administrarii zilnice pentru mai mult de o luna, creierul dezvolta dependenta, ceea ce cauzeaza simptome acute de sevraj, in cazul in care consumul este oprit fara supraveghere medicala.

Consumatorii pe termen lung sunt supusi riscului de pneumonie si bronsita. Acestia pot suferi schimbari extreme de temperament, episoade depresive, pierderi de memorie, tulburari de somn, insomnii, stari de slabiciune, oboseala.

Barbiturice: simptome de sevraj

Printre simptomele de sevraj se numara: iritabilitatea, nervozitatea excesiva, delirul, problemele de somn, lesinul, greata, convulsiile, tremurul, tensiunea ridicata, transpiratia, episoadele de epilepsie, durerile musculare, starile de confuzie, halucinatiile. Din cauza ca barbituricele reduc miscarile oculare in timpul somnului, cand au loc visele, sevrajul se poate manifesta prin tulburari de somn, cum ar fi cosmarurile, insomnia sau visele lucide.

Barbiturice: dezintoxicare si tratament

In cazul unei supradoze cu barbiturice, pacientul trebuie transportat de urgenta la spital (Departamentul de Urgente). Dupa disparitia amenintarii imediate, consumatorii de barbiturice au nevoie de un program complex de reabilitare si terapie, in vederea dezintoxicarii complete a organismului si a realizarii abstinentei pe termen lung.

Accesati pagina noastra de tratament pentru a afla mai multe despre tratarea dependentei de barbiturice la Castle Craig.

Surse

recoveryroadmap.org

news-medical.net

emedicinehealth.com

factsaboutbarbiturates.blogspot.com