Programul de tratare a dependentei in 12 Pasi

Programul nostru de tratament preia Modelul Minnesota sau “Tratamentul in 12 Pasi”. Tratam dependenta ca o boala, iar abstinenta totala de la orice tip de drog (inclusiv alcoolul) este absolut necesara pentru recuperarea de lunga durata. Atingerea abstinentei este un proces foarte dificil, dar este facilitat de un cadru rezidential unde persoana dependenta nu se afla in prezenta tentatiilor specifice mediului de consum.

Modelul in 12 Pasi reprezinta cea mai raspandita si folosita filozofie pentru tratarea dependentelor din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii. Estimarile arata ca exista peste 2 milioane de membri ai grupurilor de Alcoolici Anonimi in lume, in afara celor de Narcotici Anonimi, Dependenti de Sex Anonimi si numeroase alte boli tratate cu ajutorul modelului celor 12 Pasi.

Programul in 12 Pasi a fost initiat de grupul de tip auto-ajutor al Alcoolicilor Anonimi in anii 1930. Acesta a fost apoi adaptat cadrului clinic, in spital, si alte terapii au fost incluse. Cel mai important tratament al dependentei a fost organizat in Hezelden, Minnesota, Statele Unite ale Americii.

Modelul in 12 Pasi a fost intodus in Romania doar in ultimii 10 ani. In prezent, nicio clinica din Romania nu foloseste Modelul Minnesota.

Click aici pentru a citi cei 12 Pasi

Click aici pentru a afla mai multe despre Modelul in 12 Pasi si principiile de tratament

Cititi cei 40 de Pasi pentru un program ideal in 12 Pasi la Castle Craig

Programul de recuperare la Castle Craig

Pacientii afla despre modelul celor 12 Pasi in prima faza a terapiei de grup, cu ajutorul cartilor puse la dispozitie sau in sedintele grupurilor de Alcoolici Anonimi sau Narcotici Anonimi la care iau parte. Primii cinci pasi sunt urmati in programul nostru de tratament intensiv.

Terapii specializate

Fundatia programului nostru de tratament este reprezentata de cei 12 Pasi. Pe langa acesta, oferim tratament medical, ingrijire psihiatrica si urmatoarele terapii specializate:

Programul in 12 Pasi pentru familiile dependentilor

Familiile pacientilor aflati in tratament la Castle Craig sunt invitati sa participe la intalnirile grupurilor de tip self-help Al-Anon si Familii Anonime. Acestea au loc in mod regulat duminica, in cadrul spitalului. Al-Anon este denumirea grupurilor care ajuta familiile persoanelor dependente, folosind modelul celor 12 Pasi. Pentru a citi istoricul grupurilor Al Anon din Romania, dati click aici.

La Castle Craig oferim sprijin si pentru intalnirile Al-Ateen, grup ce ajuta rudele tinere, adolescentii si prietenii alcoolicilor prin apelul la modelul celor 12 Pasi. Aceste grupuri de sprijin ofera familiilor sansa sa se intalneasca si sa isi impartaseasca experientele si problemele.

Acest tip de grupuri anonime sunt raspandite in majoritatea comunitatilor britanice sau americane. Dupa terminarea tratamentului, pacientii pot lua legatura cu o retea de sprijin formata din fosti pacienti care ofera sustinere si ajutor in mod regulat, pe termen lung.

Din pacate, in Romania se resimte acut lipsa grupurilor ce folosesc modelul celor 12 Pasi. Acest tip de grupuri au inceput sa fie organizate in Romania doar recent.