Programul nostru de tratament al dependentei este bazat pe modelul celor 12 Pasi, al carui scop final este abstinenta. Acest document este un rezumat al rezultatelor de succes ale programelor de tratament rezidential si al celor bazate pe Modelul in 12 Pasi.

Eficienta serviciilor de reabilitare in mediu rezidential

NTORS[1]

Ministerul Sanatatii din Marea Britanie a publicat in 1995 un studiu numit NTORS (National Treatment Outcome Research Study/ Studiul National al Rezultatelor Tratamentului). Pentru acest studiu, cercetatorii au intervievat 1.075 fosti pacienti care au folosit serviciile de tratare a dependentei din Marea Britanie. Un esantion aleatoriu de 650 de clienti a fost evaluat medical dupa un an si dupa cinci ani.

Studiul a demonstrat ca:

47% dintre pacientii tratati in mediul rezidential s-au mentinut abstinenti si dupa cinci ani de la tratament, fata de 35% dintre cei tratati in cadrul serviciilor din comunitate.

Totodata, cercetatorii au mentionat ca pacientii care au urmat programele de reabilitare intr-un mediu rezidential erau „cel mai grav afectati, dar au realizat cele mai mari reusite in urma tratamentului”.

Este interesant de subliniat ca, in acest studiu, cei care primesc metadona prescrisa, sunt considerati „abstinenti”.

Studiul efectelor consumului de droguri (DORIS)[2]

Studiul DORIS (Drug Outcome Research Study) din 2006 a fost efectuat pe un esantion de 1.033 consumatori de droguri din Scotia, dupa o perioada de 33 de la externare. Scopul studiului a fost acela de a stabili daca fostii pacientii au reusit sa ramana abstinenti timp de cel putin 90 de zile de la externare.

Rezultatele au aratat ca:

  • 25% dintre cei care au beneficiat de servicii rezidentiale de reabilitare erau abstinenti versus 6% dintre cei ce au beneficiat de servicii comunitare.
  • 30% dintre cei internati in regim rezidential erau abstinenti la evaluarea de  90 de zile , fata de 3% dintre cei care au beneficiat de tratament substitutiv pe baza de metadona.

Dovezile obtinute in urma acestui studiu confirma de asemenea faptul ca tratamentul rezidential de calitate poate contribui la imbunatatirea sanatatii mintale si fizice, reducerea infractionalitatii, cresterea sanselor de angajare si a functionarii in plan social.

Totodata, studiul DORIS  a aratat ca persoanele consumatoare de droguri care apeleaza la serviciile de tratare a dependentei din Scotia isi doresc sa devina abstinenti. Cu toate acestea, majoritatea nu beneficiaza decat de tratament substitutiv cu metadona.

Este tratamentul in mediul rezidential un factor-cheie in atingerea abstinentei?[3]

In anul 2008, dr. David Best [4] si alti cercetatori au studiat 269 de persoane abstinente, aflate in plin proces de recuperare. Ei au ajuns la concluzia ca: „Singurul tip de servicii de tratament care constituie un factor cheie in ajutarea consumatorilor de droguri sa ramana abstinenti este tratamentul in mediul rezidential.”

Eficacitatea programelor de reabilitare pe baza celor 12 Pasi

Multi cercetatori considera grupurile de tratament pe baza celor 12 Pasi ca fiind esentiale pentru o tratare eficienta a dependentei. Peste 2 milioane de persoane din intreaga lume sunt membri ai grupurilor de Alcoolici Anonimi (AA). Aceste grupuri  au jucat un rol unic in sprjinirea oamenilor in procesul de recuperare si abstinenta, devenind un prototip pentru grupuri similare de auto-ajutor, cum ar fi grupul Narcoticilor Anonimi (NA), care ajuta persoanele dependente de droguri.

S-au facut peste 180 de studii asupra eficacitatii tratamentului pe baza modelului celor 12 Pasi. Mai jos va prezentam un rezumat al celor mai importante dintre acestea.

Proiectul MATCH (1998)[5]

Au fost efectuate doua studii independente, dar paralele, si anume: unul cu pacientii care au urmat tratament non-rezidential, iar altul cu pacientii care au urmat tratament de ingrijire prelungita dupa tratamentul rezidential. Pacientii au fost repartizati aleatoriu la:

  • terapie pe baza celor 12 Pasi, sau
  • terapie cognitiv-comportamentala, sau
  • terapie motivationala.

Dupa 12 saptamani de tratament, ambele grupuri au fost supuse observatiei pe parcursul unui an, in vederea evaluarii schimbarilor survenite in comportamentul de consum al alcoolului, calitatea vietii, precum si utilizarea serviciilor de tratament. Cercetatorii au ajuns la urmatoarele concluzii:

“Rezultatele acestui studiu confirma eficienta programului celor 12 Pasi si participarii continue la intalnirile grupurilor Alcoolicilor Anonimi din comunitatea de origine a pacientului”.

Schimbari pozitive majore au fost inregistrate destul de rapid  de catre pacientii din toate cele trei grupuri de tratament, rezultatele persistand ulterior timp de trei ani. Rezultatele studiului au aratat faptul ca toate cele trei modele de tratament au fost eficiente in reducerea considerabila a consumului de alcool si ca aceste niveluri scazute au fost mentinute ulterior.

Pacientii cu dependenta acuta au beneficiat mai mult de avantajele modelului celor 12 Pasi, decat pacientii care au facut terapie cognitiv-comportamentala. Rezultatele arata ca principiile grupurilor AA joaca un rol important in mentinerea abstinentei, in special la pacientii cu dependenta acuta. Tratamentul pe baza celor 12 Pasi a inregistrat o rata mai mare de abstinenta totala.

Alte rezultate includ:

  • 46% dintre pacientii care au urmat ingrijirea post-tratament in mediul rezidential erau abstinenti la 15 luni de la externare, in timp ce 7% consumau alcool fara probleme.
  • 30% dintre pacientii din grupul ce a urmat tratament ambulatoriu erau abstinenti cand au fost contactati dupa 15 luni si 12% consumau alcool fara probleme.
  • Grupul care a primit ingrijire ambulatorie a fost evaluat dupa trei ani, iar rezultatele au aratat ca 36% dintre pacientii care au beneficiat de tratamentul in 12 Pasi erau abstinenti, fata de 24% dintre cei care au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentala si 26% dintre beneficiarii terapiei motivationale.
  • Participantii din grupul de ingrijire post-tratament in mediu rezidential, care au aflat despre grupurile AA au fost mai dispusi sa le frecventeze intalnirile.
  • Pacientii care au beneficiat de tratament spitalizat au fost mai dispusi sa participe la reuniunile AA pe perioada studiului.

Succesul grupurilor de tratament pe baza modelului celor 12 Pasi [6]

Cercetatorii Fiorentine si Hillhouse au realizat un studiu la care au participat 356 de persoane dependente, care au fost evaluate pe parcursul a 8 luni de la inceperea tratamentului ambulatoriu. Cercetatorii au descoperit ca, pacientii care au frecventat intalnirile bazate pe programul in 12 Pasi inainte de tratament au continuat ulterior tratamentul pe o perioada mai lunga si erau mult mai motivati sa finalizeze tratamentul. De asemenea, pacientii care au terminat tratamentul si apoi au frecventat intalnirile AA, aveau mai multe sanse sa ramane abstinenti decat cei care nu au participat la aceste intalniri.

Concluzie: Persoanele cu probleme de dependenta care combina tratamentul cu frecventarea grupurilor de suport bazate pe modelul celor 12 Pasi au un avantaj mai puternic in recuperare decat daca ar folosi aceste servicii separat.

 

Referinte


[1]  Gossop, M., Marsden, J., Stewart, D. (2001) NTORS After Five Years The National Treatment Outcome Research Study Changes in substance use, health and criminal behaviour during the five years after intake. National Addiction Centre

[2]  McKeganey N. et al. Abstinence and drug abuse treatment: results from the Drug Outcome Research in Scotland study. Drugs: Education, Prevention & Policy: 2006, 13(6), p. 537–550.

[3]  Best, Loaring, Ghufran, Day; Does treating people increase their chance for abstinence. Addiction Today. 2008.

[4]  Dr. David Best is the Reader in Criminal Justice at the University of Western Scotland. He was formerly a senior lecturer in addictions in the department of psychiatry at Birmingham University, and worked for Birmingham DAT.

[5]  Project MATCH Research Group (1998). Matching alcoholism treatment to client heterogeneity: Project MATCH three-year drinking outcomes. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 22, 6, 1300-1311.

[6]  Fiorentine, R. &Hillhouse, M.P. (2000). Drug treatment and 12-step program participation: The additive effects of integrated recovery activities. Journal of Substance Abuse Treatment, 18, 65-74.