Rezultatele tratamentului la Castle Craig

Exista foarte multe dovezi care demonstreaza ca tratamentul dependentei in cadrul unei clinici rezidentiale faciliteaza revenirea la un stil de viata normal, sanatos, fara droguri. La Castle Craig ne straduim sa oferim tratament si servicii la cele mai inalte standarde, iar rezultatele arata ca tratamentul la clinica noastra este eficient. De-a lungul anilor, Castle Craig a efectuat mai multe studii privind gradul de succes al tratamentului, iar rezultatele obtinute au fost bune in mod constant.

Eficacitatea tratamentului la Castle Craig

Rezultatele pentru pacientii olandezi la clinica Castle Craig, 10 decembrie 2010

Analiza independenta a rezultatelor, Christo Research Systems

Pentru studiul datelor din 2010 s-a folosit instrumentul Christo Inventory for Substance Misuse Services (CISS – Inventarul Christo pentru Servicii privind Abuzul de Substante). Acest instrument este aplicat la scara larga, fiind cel mai utilizat in Marea Britanie.

Chestionarul a fost trimis la 156 de pacienti aflati in tratament la Castle Craig in perioada 2007-2008 pentru tratarea dependentei de alcool, droguri si jocuri de noroc. 62% dintre pacienti au incheiat tratamentul, 32% dintre pacienti s-au externat inainte de termenul prevazut,  impotriva sfatului medicului, 6% dintre pacienti au fost externati prematur pentru nerespectarea regulamentului intern al clinicii, iar un pacient a fost externat inainte de termen din motive medicale.

Rata de raspuns a fost de 72% si a prezentat urmatoarele rezultate: 

 • 92% dintre pacientii care au beneficiat de tot programul de tratament au inregistrat imbunatatiri, 8% au ramas la acelasi stadiu, la niciunul dintre pacientii intervievati starea nu s-a inrautatit
 • 61% erau complet abstinenti de droguri si alcool
 • 69% au avut probleme usoare
 • 89% au inregistrat o scadere a nivelului disfunctiei evaluate.                                    

Rezultatele pentru pacientii dependenti de cocaina tratati la clinica Castle Craig, 9 mai 2007

Analiza independenta a rezultatelor, Christo Research Systems

Studiul nostru din 2007 privind pacientii cu dependenta de cocaina, a folosit din nou sistemul Christo Inventory for Substance Misuse Services (CISS – Inventarul Christo pentru Servicii privind Abuzul de Substante).

Chestionarul a fost trimis la 89 de pacienti internati in perioada august 2002 – februarie 2004 pentru dependenta grava de cocaina, rata de raspuns fiind de 75%.

Rezultatele inregistrate pentru acesti pacienti au fost bune, in ciuda gravitatii dependentei, a problemelor acute de sanatate psihologica si fizica, a interactiunii scazute in plan social si participarii anterioare la numeroase programe de tratament ambulatoriu.

Rata de succes pentru esantionul de 89 de pacienti (presupunand ca cei 21 de pacienti care nu au raspuns la chestionar au avut rezultate nemultumitoare), a aratat urmatoarele:

 • 66% dintre cei care au terminat tratamentul la Castle Craig erau complet abstinenti de droguri sau alcool la evaluarea ulterioara (dupa 3-5 ani)
 • 46% dintre cei care au finalizat etapa de dezintoxicare (nu neaparat programul complet de tratament) au devenit, dupa finalizarea programului, complet abstinenti
 • 78% dintre cei chestionati au atins un nivel scazut al gravitatii problemelor
 • 84% dintre cei chestionati au atins un grad redus al nivelului disfunctiei
 • Pacientii care au participat la programul de ingrijire prelungita la Castle Craig au avut sanse mult mai mari sa inregistreze un rezultat bun.

Studiul a demonstrat ca pana si pacientii care ulterior au recidivat, au beneficiat de pe urma experientei din perioada de tratament.

“Clinica Castle Craig ofera tratament pentru persoanele care sufera de dependenta de cocaina acuta, cu complicatii determinate de lipsa de sprijin, sanatate precara, probleme psihologice si lipsa de ocupatie.

Rezultatele obtinute sunt bune in ciuda nivelului ridicat de disfunctie cu care se prezinta pacientii la internare.”

– G. Christo, BSc, PhD, PsychD, AFBPsS, CPsychol. 2007

Studiul rezultatelor pentru pacientii incadrati in campul muncii, 1999

Dr. R. Hughes

Acest studiu a analizat consecutiv un esantion de 96 de persoane internate cu dependenta de alcool, care erau incadrate in campul muncii. Perioada de observare a fost in medie, de 21 de luni (de la 6 la 35 de luni) de la incheierea tratamentului. Datele au fost preluate din chestionarele completate de pacientii de la Castle Craig, iar rata de raspuns a fost de 78%. S-au obtinut urmatoarele rezultate:

 • 41% au fost abstinenti continuu in timpul perioadei post-tratament
 • 19% au inregistrat un rezultat bun (adica au avut o perioada de abstinenta continua pentru sase luni inainte de perioada in care a fost realizat studiul)
 • In total, 60% dintre pacienti au fost abstinenti pentru cel putin 6 luni inaintea perioadei de observatie a studiului.

Studiu privind ingrijirea prelungita, 1999

Dr. Margaret McCann, MB BCh Director Medical, Castle Craig Hospital

Un studiu din 1999 a investigat rezultatele privind 96 de pacienti cu dependenta acuta, care au urmat programul de ingrijire prelungita, dupa finalizarea primei faze de tratament.

Rezultatele au aratat ca, 62% dintre cei care au incheiat programul de tratament au ramas abstinenti pentru o perioada minima de 3 luni pana la 420 de zile.

Nivelul de satisfactie al pacientilor la clinica Castle Craig

In anul 2009, Castle Craig a intervievat 150 de pacienti din prima faza de tratament si din unitatea de ingrijire prelungita. Gradul general de satisfactie a fost estimat la 87% pentru pacientii din unitatea de terapie intensiva. Pentru categoriile “Asistenta medicala”, “Consiliere individuala”, “Dezintoxicare”, “Terapie de grup”, si “Atitudinea personalului” nivelul de satisfactie a inregistrat un procent de peste 90%.

Unitatea de ingrijire prelungita a atins un procent de 82% satisfactie generala, iar serviciile de Terapie specializata, Terapie individuala, Terapie de grup si Terapie familiala, au primit un rezultat de peste 90%.

„Nivelul ridicat de satisfactie exprimat de catre pacientii participanti la acest studiu indica faptul ca personalul si conducerea clinicii Castle Craig continua sa ofere servicii apreciate de catre beneficiarii lor. De asemenea, rezultatele arata ca spitalul Castle Craig continua sa asculte cerintele beneficiarilor sai.”

– T. Owen, Ofiter lider pentru asigurarea calitatii/ Lead Quality Assurance Officer, Clinica Castle Craig

Recomandarile obtinute in urma chestionarelor au fost valorificate pentru imbunatatirea si consolidarea continua a serviciilor clinicii Castle Craig.


* Urmatoarele rate de succes sunt prezentate in mod liber (prin neincluderea celor 39 de pacienti care nu au putut fi contactati pentru a participa la studiul post-tratament. Unii dintre acesti pacienti nu au putut fi contactati datorita faptului ca s-au insanatosit si erau foarte ocupati, angajati cu norma intreaga.)