Castle Craig este imobil protejat ca parte a patrimoniului scotian. A fost construit acum mai bine de doua sute de ani de catre contele de Hyndford, conducatorul clanului Carmichael. Numele original al proprietatii este “Castlecraig”.

Domeniul Castle Craig

Istoria domeniului ne duce inapoi in timp: initial, din sursele cunoscute, domeniul a avut rol de tabara romana provizorie, cu un fort roman.

Prima mentiune a castelului dateaza din anul 1170, cand a fost donat, prin aprobarea Papei Alexandru al III-lea, episcopului Engelram din Glasgow.

In 1500, domeniul Castlecraig este proprietatea familiei Geddes de Rachan. In micul cimitir de pe domeniu se gasesc ruinele unei vechi parohii si morminte ale enoriasilor locali, datand din anii 1600.

In anii 1760, Sir John Carmichael (mai tarziu conte de Hyndford) cumpara domeniul Castlecraig de la familia Geddes de Rachan.

Conacul principal de pe domeniul Castlecraig a fost construit de catre contele de Hyndford in anul 1798. Historic Scotland – autoritate responsabila de intretinerea monumentelor istorice din Scotia – descrie conacul ca fiind „un conac clasic, retras, constand dintr-o cladire centrala cu 3 nivele, un fronton oblic, si aripi laterale pe un singur nivel ce se termina cu pavilioane pavimentate.”

In anul 1905 domeniul Castlecraig a fost achizitionat de James Mann, un industrias  din Glasgow, care a renovat casa cu ajutorul arhitectului Sir John J. Burnett. In anul 1940 proprietatea Castlecraig a fost scoasa la vanzare de catre fiica lui James Mann si a fost achizitionata de catre maiorul E.G. Thomson. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Castle Craig a fost transformat intr-un spital auxiliar pentru ranitii de razboi.

Dupa razboi, in anul 1946, conacul principal si intreg domeniul au fost donate de catre maiorul Thomson Consiliului Judetean din Peeblesshire. Casa a fost transformata intr-o scoala rezidentiala pentru copiii cu probleme respiratorii.

Familia McCann a cumparat proprietatea in anul 1988.

Harta domeniului Castle Craig

Harta proprietatii Castle Craig