Aceasta sectiune a site-ului contine informatii detaliate despre droguri. Majoritatea drogurilor cu efecte psihoactive pot fi impartite in urmatoarele categorii: stimulente, depresive, si halucinogene. Toate aceste tipuri de droguri provoaca dependenta si au efecte nocive asupra creierului si a organismului uman.
Stimulente
Substantele stimulente actioneaza asupra sistemului nervos central si sunt asociate cu stari de euforie si cresterea nivelului activitatilor mentale si a functiilor motorii. Printre exemple se numara: cocaina, crack, amfetaminele (speed), ecstasy (face parte si din categoria substantelor halucinogene).
Depresive
Depresivele sunt substante chimice care incetinesc activitatea sistemului nervos central si reduc activitatea creierului, calmand starile de anxietate. Cele mai comune depresive sunt alcoolul, opiaceele si canabisul. Din aceeasi categorie fac parte barbituricele si benzodiazepinele (de ex: valium, temazepam).
Opiacee
Opiaceele calmeaza durerea, au efect euforic si sedativ si pot provoca moartea sau coma, in doze ridicate. Exemple includ: heroina, morfina, opium, metadona, dipipanona, petidina.
Halucinogene
Drogurile halucinogene provoaca distorsionari in perceperea realitatii. Exemple: canabis, LSD, ecstasy, psilocybin (ciuperci halucinogene).
Etnobotanice
Etnobotanicele reprezinta un nou tip de drog, a carui popularitate creste rapid in spatiul european. Acestea sunt produse dintr-o combinatie de chimicale care se schimba continuu. Pot fi cumparate in mod legal pe piata si sunt vandute ca ,,ingrasamant pentru plante” sau ,,saruri de baie”. Pe eticheta sunt marcate ,,interzise consumului uman”. Aceste droguri pot avea efecte negative puternice asupra consumatorilor. Multi dintre ei risca sa ajunga intr-un pat de spital, la Urgente. In prezent, in Romania nu exista niciun program de reabilitare pentru persoanele care sufera de efectele secundare ale acestor droguri. Pentru mai multe detalii, puteti citi acest articol excelent scris de catre unul din psihiatrii nostri parteneri.