Informatii generale
Cocaina este un drog stimulant puternic, care provoaca dependenta, obtinut din frunzele plantei coca, originara din America de Sud.
In timpuri stravechi, populatia nativa a Americii de Sud folosea coca in scopuri religioase si medicale, pentru a combate oboseala, foamea si a spori rezistenta. Conchistadorii spanioli au interzis coca la inceput, dar apoi au observat ca populatia nativa nu dadea randament la muncile de agricultura si in minele de aur fara a o consuma, asa ca au inceput sa o distribuie muncitorilor de 3-4 ori pe zi.
Spaniolii au adus coca in Europa, unde aceasta a fost folosita doar ocazional pana in secolul XIX. Ingredientul activ din planta de coca a fost identificat in anul 1859, iar Sigmund Freud a realizat experimente cu cocaina in ultima parte a secolului XIX. Apoi, doctorii au inceput sa o prescrie ca antidot pentru dependenta de morfina, dar unii pacienti deveneau dependenti de ambele substante.
Cocaina are un efect stimulant puternic asupra sistemului nervos central, deoarece creste nivelul de dopamina din creier (dopamina controleaza starea de placere din creier).
Nume de strada: coke, crack, C, okey dokey, nose, charlie, nose candy, big C, blow, marching powder, snow, white lady, toot, ceci, candi, star dust.
Efectele cocainei
Cocaina are efect imediat asupra intregului corp. Actioneaza ca anestezic local si ca stimulent puternic pentru creier, deoarece mimeaza cresterea nivelului de adrenalina. Adrenalina este generata ca raspuns natural al corpului la situatii de stres.
Folosita in cantitati mici, il face pe consumator sa se simta euforic, plin de energie, vorbaret si cu simturile ascutite (vaz, auz, atingeri). Cocaina reduce temporar nevoia de a dormi si de a se hrani. Folosita in mod regulat, cocaina provoaca schimbari majore in creier, mai ales in sistemul responsabil de satisfactie, ceea ce duce la dependenta.
Simptome ale abuzului de cocaina
Printre efectele fizice pe termen scurt ale abuzului de cocaina se numara: vase de sange contractate, pupile dilatate, cresterea temperaturii corporale, a pulsului si a tensiunii.
Consumatorii compulsivi de cocaina pot suferi de ”psihoza cocainei”, cu efecte cum ar fi paranoia, confuzie, depresie, halucinatii. Persoanele cu dependenta de cocaina isi pot pierde simtul ratiunii (nu se mai poate discuta cu ei), devin violente, au senzatia ca au gandaci sub piele, sufera de tremuraturi, vertijuri, contractii musculare.
Folosirea cocainei creaza impresia cresterii performantei (la scoala sau la serviciu), urmata de scaderea drastica a acesteia. Dependenta de cocaina poate fi foarte scumpa si poate astfel incita la comiterea de ilegalitati pentru procurarea de bani care sa sustina dependenta. Dependenta distruge relatiile cu prietenii si familia.
Cocaina: riscuri pentru sanatate
Abuzul de cocaina poate provoca dureri de cap si greturi. Cocaina scade apetitul, de aceea consumatorii cronici se expun si riscului malnutritiei. In plus, pot aparea atacuri de cord si accidente vasculare, ce pot cauza moartea imediata.
Efectele resimtite dupa consum pot varia in functie de modul de administrare a cocainei. Prizarea acesteia duce la pierderea simtului olfactiv, sangerari nazale, probleme cu inghititul, raguseala, un nas care curge in permanenta. Injectarea cocainei poate declansa reactii alergice severe, pe langa riscul crescut de a contracta SIDA, hepatita C si alte boli cu transmitere prin sange.
Efectele fizice ale consumului abuziv sau pe termen lung pot fi neurologice, cardiovasculare si respiratorii:
- Dureri de cap
- Convulsii
- Episoade epileptice
- Coma
- Infarct
- Boli cardiace
- Aritmii
- Dureri in piept
- Tensiune foarte mica sau foarte mare
- Atacuri de cord
- Endocardita – infectie a inimii
- Boli ale plamanilor
- Dificultati de respiratie
- Bronsita cronica
- Alterarea tesuturilor pulmonare
- Cedarea plamanilor
- Stop respirator
- Moarte
- Efecte psihologice
- Iritabilitate, instabilitate emotionala
- Halucinatii auditive (sunete imaginare care par reale)
- Furnicaturi – senzatia de a avea insecte sub piele
- Psihoza
- Efecte asupra aparatului reproductiv
- Disfunctii sexuale – atat la femei, cat si la barbati
- Dereglari menstruale
- Infertilitate – atat la femei, cat si la barbati
- Pericole in timpul sarcinii
- Avort, nastere prematura, copii nascuti morti
- Aparitia sevrajului la nou-nascut
- Nou-nascutul are o greutate scazuta, un cap si o inaltime mai mica decat normal
- Malformatii, atunci cand mama sau tatal au dependenta
- Alte afectiuni
- Arsuri in gura si pe maini, din cauza fumatului
- Urme de ace pe maini sau in zone unde substanta e injectata
- Infectii, rani din cauza injectiilor repetate
- Incontinenta urinara (eliminarea involuntara de urina)
- Reactii alergice la cocaina sau la substantele din compozitia etnobotanicelor
- Infectii ale creierului – atat bacteriale, cat si fungice – pot provoca abcese
- Scadere in greutate si malnutritie, din cauza scaderii apetitului
- Gangrena intestinului (moartea tesutului) sau a altor organe, din cauza lipsei circulatiei sangelui
- Comportamente riscante, cum ar fi sexul neprotejat
- Risc crescut de contractare a SIDA sau hepatita, ca urmare a sexului neprotejat sau a folosirii de ace infectate
Combinatia de cocaina cu heroina, (“speedball”) prezinta risc crescut de supradoza fatala.
Cocaina: simptome de sevraj
Sevrajul de la cocaina se manifesta prin anxietate, depresie, iritabilitate, oboseala cronica, paranoia. Se resimte o nevoie incontrolabila de a consuma din nou. Este posibila instalarea unui comportament compulsiv si repetitiv, cum ar fi repetarea la nesfarsit a unor miscari ciudate. Pot aparea si depresia severa, delirium si sindromul psihozei paranoide toxice.
Tratamentul dependentei de cocaina la Castle Craig Hospital
La Castle Craig Hospital tratam pacienti cu dependenta de cocaina. Multi dintre acestia prezinta si dependenta de alcool. Avem peste 20 de ani de experienta in tratarea acestui tip de dependenta, care incepe cu dezintoxicarea.
Terapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit a fi eficienta in prevenirea recaderii. Acest tip de terapie are rolul de a ajuta persoanele dependente de cocaina sa ramana abstinente.
Comunitatile de suport in recuperare, de tipul grupurilor Alcoolici Anonimi (cum ar fi Consumatori de Cocaina Anonimi), care folosesc programul in 12 pasi sunt utile in mentinerea abstinentei si fac parte din programul nostru de aftercare personalizat pentru fiecare pacient. Membrii acestor grupuri beneficiaza de sprijin reciproc, prin impartasirea problemelor si a experientelor comune.
Accesati pagina noastra de tratament pentru a afla mai multe despre tratarea dependentei de droguri la Castle Craig.
Surse
drugabuse.gov
intheknowzone.com