Informatii generale
Metadona este un drog opioid sintetic prescris ca si calmant sau ca substitut pentru dependenta de narcotice cum ar fi heroina.
Metadona a fost produsa pentru prima data la sfarsitul anilor 1930 de catre oamenii de stiinta germani, atunci cand fortele Aliate au taiat Germaniei naziste accesul la opiu. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Aliatii au confiscat patentele si documentatia asupra metadonei si le-au dus in Statele Unite, unde companiile farmaceutice au inceput sa produca acest drog. In 1947, metadona a fost introdusa in USA ca si medicament calmant.
La ora actuala, in Statele Unite se inregistreaza aproximativ 5000 de cazuri de deces prin supradoza de metadona. In Scotia, in anul 2011 au fost inregistrate 247 de decese ca urmare a unei supradozei de metadona si 206 decese ca urmare a supradozei cu heroina. Zilnic, Ministerul Britanic al Sanatatii prescrie metadona unui numar de 250.000 de persoane.
Efectele metadonei
Metadona are o actiune asemanatoare cu cea a morfinei, insa efectele metadonei se resimt mult mai mult timp decat cele ale morfinei. Acest lucru creste riscul unei supradoze fatale. Chiar daca metadona poate sa reduca pofta resimtita de pacienti de a consuma alte droguri opioide, dependenta de acele droguri este adesea inlocuita cu cea de metadona.
Dozele de metadona administrate pe cale orala ajuta la „stabilizarea” pacientilor cu dependenta de droguri opioide si ii ajuta sa depaseasca mai usor simptomele de sevraj. Dozele mai ridicate de metadona pot anula efectele de euforie provocate de consumul de heroina sau de alte droguri similare. Metadona poate folosi la reducerea consumului de alte opioide atunci cand e administrata sub supraveghere medicala stricta.
Metadona: Simptome de sevraj
Exista o multitudine de simptome asociate cu dependenta de metadona. Majoritatea persoanelor prezinta cel putin cateva dintre simptomele prezentate mai jos.
Simptome psihologice si fizice de sevraj:
- Ameteala
- Transpiratie excesiva
- Depresie, anxietate
- Nervozitate
- Dureri
- Tremur necontrolat
- Pofta puternica de a consuma (urmata deseori de reinstalarea dependentei)
- Greata, voma, diaree
- Pupile dilatate
Simtomele de sevraj se manifesta cel mai puternic intre 24-72 de ore de la incetarea administrarii drogului. Simptomele de sevraj dureaza timp de aproximativ o saptamana, in functie de gravitatea dependentei.
Terapia de mentinere cu metadona
Terapia de mentinere cu metadona este metoda de tratament cea mai studiata si controversata politic dintre terapiile farmaceutice pentru tratamentul pacientilor dependenti de droguri. Primele studii au demonstrat ca tratamentul cu metadona are ca urmare incetarea consumului de opioide si ca astfel pot fi reduse costurile pentru societate (persoanele cu dependenta de heroina nu mai comit infractiuni pentru a incerca sa isi procure drogurile). Terapia de mentinere cu metadona a devenit foarte populara in anii 1980, cand a inceput sa fie recomandata in mai multe tari pentru tratarea dependentei de heroina, ca parte a programului de „Harm Reduction” (in traducere: masuri de prevenire si reducere a riscurilor pentru societate), care avea ca scop oprirea raspandirii bolilor HIV/ SIDA.
Terapia de mentinere cu metadona: Riscuri
Terapia de mentinere cu metadona trebuie sa fie supravegheata medical si sa fie completata de psihoterapii individuale, care au scopul de a reduce consumul de opioide.
Costurile de organizare a psihoterapiei individuale in regim ambulatoriu pentru toti pacientii sunt foarte ridicate (nu exista destui terapeuti pentru a acoperi nevoile pacientilor cu dependente), astfel incat medicii tind sa prescrie metadona fara terapia care o completeaza.
Singura legatura dintre pacient si Casa de Asigurari de Sanatate este reprezentata de medicul de familie al persoanei cu dependente, care are tendinta sa prescrie medicamentele pe termen lung si nu dispune de timpul sau experienta necesare pentru a oferi consiliere privind efectele metadonei.
Conform studiului condus de catre profesorul Neil McKeganey, cercetator-sef la Universitatea din Glasgow in cadrul centrului de cercetare a consumului de droguri (Centre for Drug Misuse Research), doar 3,4% din persoanale cu dependente de droguri din Scotia s-au recuperat ca urmare a tratamentului de mentinere cu metadona.
Efecte secundare ale metadonei
Metadona poate cauza o serie de efecte secundare cum ar fi: stari de oboseala, slabiciune, ameteli, insomnie, mancarimi, lipsa poftei de mancare, schimbari de temperament, alergii, probleme de urinare, dureri de cap. Administrata in doze mari, incetineste respiratia, deregleaza pulsul si poate cauza chiar moartea.
Metadona: programul de dezintoxicare la Castle Craig
Nu exista niciun tratament medical pentru simptomele de sevraj specifice dependentei de metadona. Ingrijirea si atentia medicala acordata de personalul Castle Craig pacientului sunt menite sa-l ajute sa depaseasca aceasta etapa in siguranta. Simptomele neplacute de sevraj reprezinta principalul motiv pentru care pacientii sunt sfatuiti sa parcurga etapa de dezintoxicare de metadona intr-un mediu rezidential, sub monitorizarea specialistilor. Sansele de recadere sunt foarte mari in caz contrar.
La Spitalul Castle Craig tratam foarte multi pacienti cu dependente de metadona. Majoritatea consuma drogul timp de cativa ani inainte sa ne paseasca pragul. Metadona este unul dintre drogurile la care se renunta cel mai greu, iar procesul de dezintoxicare poate dura cateva luni. La Castle Craig, folosim buprenofina (Subutex) in timpul dezintoxicarii.
Pentru a afla mai multe despre metodele noastre de recuperare dupa dependenta, va rugam sa vizitati pagina dedicata tratamentului.
Surse
http://www.castlecraig.co.uk/news/addicts-methadone-risk-brain-damage
forensictoxicologyconsultant.com
michaelshouse.com