Impactul consumului de alcool si droguri asupra companiilor

Dependenta de alcool si droguri de care sufera unii angajati poate avea o serie de efecte negative asupra afacerilor.

  • Comportament si relationare

Comportamentul neadecvat poate perturba lucrul si poate duce la tensiuni si frustrari la locul de munca.

Relatiile cu clientii sunt de asemenea afectate. Dependenta de alcool si droguri are un impact negativ asupra vietii de familie, care afecteaza la randul ei performanta la locul de munca.

  • Moralul

Problemele de dependenta sunt adesea ignorate si afecteaza in mod negativ moralul personalului.

  • Absenteismul

Zilele de absenta din cauza mahmurelii tulbura bunul mers al sarcinilor la locul de munca si pot duce la pierderea unor sume semnificative.

  • Performanta

Alcoolul reduce capacitatea de concentrare si afecteaza performanta la locul de munca, inclusiv procesul decizional. Alte efecte includ: reducerea performantei competentelor profesionale, diminuarea calitatii muncii si slabirea motivatiei si a discernamantului. Abuzul de cocaina poate creste in prima faza vigilenta, dar pe termen lung afecteaza concentrarea si memoria (si conform unor cercetari recente, distruge celulele nervoase).

  • Sanatatea

Abuzul de alcool si de droguri este sursa unei serii de probleme de sanatate: afectiuni ale ficatului, tulburari cognitive, disfunctii ale stomacului, tensiune ridicata, probleme sexuale si multe altele. Alcoolul este un drog de tip depresiv care poate afecta starea de spirit si poate cauza iritabilitate, determinand adesea absenteismul, pe motiv de boala.

  • Siguranta

Chiar si cantitati mici de alcool sau orice alt drog duce la pierderea simtului coordonarii, o viteza de reactie redusa, probleme de vedere si de judecata, iar toate acestea cresc riscul producerii unui accident.

Adaptat dupa “ Abordarea problemelor de alcool la locul de munca” de: Dr. Michael G. McCann MD MA DIH MFOM, Consiliu de Directori, Spitalul Castle Craig.

Reglementari legale privind abuzul de droguri

Ministerul de Sanatate si Siguranta din Marea Britanie a publicat 2 rapoarte:

Desi aceste rapoarte nu se aplica in Romania, ele sunt o resursa utila pentru managerii vorbitori de limba engleza.

Cele doua rapoarte mentioneaza beneficiile pe care o buna gestionare a abuzului de alcool si droguri la locul de munca le are asupra angajatorilor si a afacerii. Ministerul Sanatatii si Sigurantei subliniaza ca : “Aveti datoria generala, conform Actului 1974 privind Sanatatea si Siguranta la Munca etc, sa asigurati, atat cat este rezonabil din punct de vedere practic, sanatatea, siguranta si bunastarea angajatilor vostri.”

Ministerul de Sanatate si Siguranta incurajeaza angajatorii sa creeze o “politica privind abuzul de droguri” ca parte integranta a politicii generale de sanatate si siguranta a organizatiei. Conform planului de actiune al Organizatiei de Sanatate Globala, fiecare angajat ar trebui sa aiba la locul de munca acces la servicii de consultanta pentru sanatate.

Desi Romania a adoptat prin procesul de integrare in UE o legislatie privind sanatatea, asemanatoare celei engleze, se remarca lipsa unor linii directoare comparabile cu cele din Marea Britanie in acest moment.