Dependenta de droguri

Dependenta de droguri este o tulburare cronica a creierului, care afecteaza consumatorul atat psihic cat si fizic. Exista o multitudine de cauze pentru care oamenii incep sa consume droguri, cum ar fi presiunea grupului social sau stresul. Multe din persoanele care incep sa consume dezvolta dependente. Abuzul de droguri este o problema in continua crestere in Romania.

Schimbarile din creierul unui consumator de droguri

La instalarea dependentei de droguri (inclusiv etnobotanice), in creier au loc anumite schimbari. Aceste schimbari neurochimice afecteaza capacitatea de stapanire de sine si de luare a deciziilor. Exista un impuls puternic de a continua consumul, in ciuda raului provocat de droguri.

Dependenta de droguri preia controlul repede, consumatorul avand nevoie de cantitati tot mai mari sau de substante tot mai puternice pentru a atinge efectul dorit. Adesea se recurge la comiterea de infractiuni pentru finantarea viciului.

Negarea

De obicei, persoanele cu dependente de droguri se afla in starea de negare si nu sunt dispuse sa renunte la consum. Nu realizeaza ca au dezvoltat dependenta si ii acuza pe cei din jur pentru problemele aparute in urma consumului. Din pacate, dependenta nu afecteaza doar consumatorul, ci si familia si prietenii acestuia.