Informatii despre consumul de alcool
Alcoolul are efect sedativ asupra sistemului nervos, creand o stare de energie sau relaxare si dezinhibare. Multi oameni din Romania consuma alcool pentru a se relaxa dupa o zi de munca si pentru a uita de diverse probleme. Consumat in cantitati mici, alcoolul nu prezinta riscul aparitiei problemelor de sanatate. Pe de alta parte, consumul frecvent in cantitati mari determina comportamentul compulsiv si ulterior, dependenta.
Cat masoara o unitate?
In Marea Britanie si Romania, bautura se masoara in „unitati”. O unitate este egala cu 10 ml de alcool pur, echivalenta cu aproximativ un pahar de dimensiuni standard de bere sau vin, sau un pahar de dimensiuni mici de bauturi spirtoase. Continutul de alcool depinde de volumul bauturii servite, pahar si concentratia de alcool dintr-un anumit tip de vin sau bere.
Este important de remarcat faptul ca ficatul poate procesa doar aproximativ 8 grame de alcool pe ora.
Cat de mult alcool se poate servi fara a dauna sanatatii?
Colegiile Regale Britanice a Medicilor, Psihiatrilor si Medicilor de Familie recomanda barbatilor sa consume cel mult 21 de unitati de alcool pe saptamana, iar femeilor 14 unitati pe saptamana. In „Ghidul consumului cumpatat” elaborat de Ministerul de Sanatate al Marii Britanii, se mentioneaza ca barbatii nu ar trebui sa serveasca mai mult de 3-4 unitati de alcool pe zi, iar femeile ar trebui sa se opreasca la 2-3 unitati pe zi.
Consumul de alcool peste aceste limite poate duce la grave probleme de sanatate. Se recomanda cel putin doua zile pe saptamana fara consum de bauturi alcoolice, mai ales dupa o situatie de consum exagerat de alcool.
Cand devine alcoolul o problema?
Multi oameni pot bea ocazional, fara probleme. Cu toate acestea, consumul prelungit de alcool in cantitati mari este o problema grava, cu efecte nocive asupra sanatatii individului, relatiilor personale si carierei.
Dependenta de alcool
Potrivit ONG-ului roman ALIAT– Alianta pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor:
“Riscul de instalare a dependentei de alcool apare odata cu consumarea unor cantitati mici de alcool si se amplifica direct proportional atat cu cantitatea consumata, cat si cu frecventa ocaziilor de consum abuziv. Adultii tineri sunt cei mai predispusi la a dezvolta dependenta de alcool.” (Sursa)