Cum ajutam un prieten sau un membru al familiei care sufera de alcoolism sau dependenta de droguri

Fie ca sunteti parintele, partenerul, copilul, prietenul sau colegul unei persoane dependente, situatia va poate parea imposibil de gestionat. Cu toate acestea, nu sunteti singuri. Exista mecanisme pentru a face fata unei astfel de situatii si pentru a va ajuta sa acordati sprijinul necesar persoanei cu dependente.

Interventia

Nu este usor sa ajutati pe cineva cu o problema legata de cosumul de alcool sau de droguri. Deseori, prietenii apropiati si familia inchid ochii la astfel de situatii, sperand ca persoana isi va reveni singura. Insa dependenta nu va disparea de la sine, iar negarea va impiedica persoana in cauza sa faca o evaluare corecta a problemei si a consecintelor acesteia. Persoanele care consuma alcool in cantitati mari au un nivel mai redus de a lua decizii obiective cu privire la propriul consum, astfel incat implicarea familiei, prietenilor si a angajatorilor poate schimba situatia in bine.

Abordarea

Este necesara o abordare flexibila si atenta, in locul uneia dure. Trebuie sa fiti non-agresivi si convingatori. Trebuie sa acceptati ca va fi o situatie dificil de gestionat si sa va asteptati ca persoana sa fie defensiva si ostila. Pastrati-va calmul.

Este esential sa nu criticati  si sa nu acuzati. Decat sa spuneti “Cred ca esti dependent de droguri”, mai bine spuneti „Cred ca ai o problema cu drogurile”.

E posibil sa aveti emotii de frica sau furie, dar este important sa evitati acuzele si confruntarile nervoase. Ei trebuie sa fie capabili sa se concentreze pe ceea ce se spune, nu cum se spune.

Exprimati-va ingrijorarea si oferiti ajutor

Incepeti discutia prin a va exprima ingrijorarea si angajamentul in a ajuta persoana in realizarea unor schimbari pozitive. Puteti spune ca va doriti sa ii sustineti, fara a-i judeca pentru dependenta.

Prezentati-le fapte

Prezentati-le dovezile reale cu privire la consumul de alcool sau abuzul de droguri si fiti concreti cu privire la comportamentul lor. Evitati judecata morala si exprimarea de opinii. In loc de „cred ca bei prea mult”, ati putea spune: “noaptea trecuta ai vorbit jignitor si ai strigat, ai condus pe partea gresita a drumului, ceea ce a fost cu adevarat infricosator”.

Explicati-le ca au o tulburare de natura mentala

Explicati-le faptul ca dependenta de alcool sau de droguri este o tulburare, nu o slabiciune morala sau lipsa de vointa. Pentru ca este o afectiune, exista si un tratament.

Spuneti-le ca sunt oameni demni, care sufera de o tulburare foarte distructiva, ce duce la un declin progresiv si la un rezultat potential fatal. Ajutati-i sa recunoasca faptul ca abstinenta este singura modalitate de a face fata acestei afectiuni. Pentru a deveni abstinenti au nevoie de ajutor, de aceea asigurati-i ca ii veti sprijini.

Utilizati influenta daca este posibil

Cu cat sunteti un mai bun negociator, cu atat mai bine – acest lucru ajuta la stabilirea unor limite adecvate. Dar nu confundati aceasta cu „amenintarile”. Trebuie sa fiti in stare sa va indepliniti promisiunile. Daca sunteti angajator, poate fi necesar sa ii oferiti alternativa de a alege intre tratament si riscul de a-si pierde locul de munca.

Trebuie sa se inteleaga ca dvs. nu fortati persoana sa accepte ajutor, ci ii oferiti posibilitatea de a face o alegere. Un judecator poate decide sa ii ofere persoanei posibilitatea de a alege intre tratament si inchisoare. Vorbiti cu ingrijorare, dar totodata cu fermitate.

Implicati alte persoane ingrijorate

Grupul poate avea un impact mai mare. Unul dintre soti poate sa implice copiii mai mari, un frate/o sora, o persoana apropiata, iar la locul de munca – pot fi implicati alti colegi. Daca fiecare persoana va veni cu exemple de fapte concrete – efectul poate fi foarte puternic.

Din nou, un grup poate actiona separat: mai multe persoane ar putea pe parcursul mai multor saptamani sa abordeze persoana, sugerandu-i ca ar fi bine sa primeasca ajutor si lasandu-i carti de vizita sau numere de telefon ale celor care pot sa ofere ajutor profesionist.

Oferiti informatii si ajutor profesional

Lasati informatii imprastiate prin casa. Pastrati la indemana numele si numerele de telefon ale agentiilor sau specialistilor care ofera tratament. Oferiti-va sa sunati in locul lor, de indata ce ei sunt pregatiti sa accepte ajutor. De foarte multe ori persoana cu dependenta promite sa caute ajutor, insa nu isi respecta promisiunea. In cazul in care nu accepta ajutor – doar lasati-le „usa” deschisa, nu insistati si nu ii mustrati. Poate fi suficient sa plantati ideea necesitatii insanatosirii. Este posibil sa dureze luni sau chiar ani pana ce un prieten va fi de acord sa urmeze tratamentul.

Oferiti speranta

De prea multe ori ajutorul si tratamentul nu sunt oferite, deoarece se considera ca nu vor da niciodata rezultate. Multe persoane din Romania nu stiu ca exista ajutor disponibil pentru persoanele cu probleme legate de abuzul de alcool si de droguri. Insa 50% dintre pacientii cu probleme de consum reusesc sa se reabiliteze si s-au inregistrat rezultate excelente in prevenirea evolutiei problemei in cazul in care persoanele ajung in tratament in faza incipienta a tulburarii.

Recomandati un grup de auto-ajutor

Recomandati grupurile de auto-ajutor ale Alcoolicilor Anonimi sau Narcoticilor Anonimi. Desi aceste grupuri sunt relativ noi in Romania, numarul lor este in crestere la nivel de tara. Apasati aici pentru a afla mai multe detalii.

Daca stiti despre o intalnire a acestor grupuri intr-o locatie apropiata, ati putea sa ii propuneti prietenului sa il insotiti acolo. Grupurile de Alcoolici Anonimi recomanda abstinenta treptata – „cu fiecare noua zi”, ofera speranta, sprijin si expunere la o recuperare de durata. Experienta realizarii obiectivelor, prietenii abstinenti si sprijinul reciproc iau locul fostelor experiente de singuratate si izolare. Retineti ca participarea la aceste reuniuni de auto-ajutor poate fi, la inceput, o experienta neplacuta, dificila: ei vor protesta, dar trebuie sa fie incurajati sa persevereze. Rezultatele sunt impresionante.

Luati legatura cu Al-Anon

Membrii de familie vor fi ajutati enorm prin participarea la Al-Anon – grupul de auto-ajutor pentru familia si prietenii apropiati ai persoanelor dependente de alcool sau droguri. In cadrul acestuia sunt impartasite experientele altor familii, iar dvs. veti reusi sa intelegeti mai bine ce este dependenta si sa gasiti solutii pentru dvs. si cei dragi. Dati click aici pentru a accesa site-ul grupurilor Al-Anon din Romania.

Luati in considerare importanta interventiei timpurii

Ca si in cazul altor afectiuni, tratarea alcoolismului raspunde cel mai bine la interventia timpurie si pentru a obtine rezultate cat mai bune este necesar tratamentul inca din faza incipienta. Din pacate, problema este de multe ori ignorata pana cand se ajunge la o criza majora.

Cu cat ignoram problema mai mult, cu atat mai mari sunt riscurile de sanatate: leziuni cerebrale, leziuni hepatice si un pronostic foarte prost.

In Romania nu exista o legislatie care sa permita angajatorilor sa le ofere angajatilor posibilitatea tratamentului. Prin urmare, problema tinde sa fie “ascunsa” la locul de munca sau, pur si simplu, persoana in cauza este concediata pe baza altor motive.