Riscurile pentru sanatate si efectele secundare ale abuzului de alcool
Consumul prelungit de alcool in cantitati mari si consumul abuziv pentru o scurta durata au numeroase efecte nocive asupra sanatatii. Alcoolul este toxic pentru celulele organismului, mai ales atunci cand se depaseste limita recomandata de consum.
Boala hepatica cronica
In Romania, alcoolul reprezinta cea mai frecventa cauza a bolii hepatice cronice. Bolile hepatice cauzate de abuzul de alcool includ ficatul gras, hepatita si ciroza. Ciroza, care este o forma ireversibila a bolii hepatice apare la aproape 30% dintre consumatorii de alcool in exces. Romania este printre tarile cu cel mai mare procent de boli de ficat din Uniunea Europeana.
Femeile sunt mai predispuse riscului contractarii bolilor de ficat, fiind susceptibile la dezvoltarea de complicatii de la o etapa mult mai timpurie decat barbatii. Bolile hepatice si mai ales ciroza hepatica prevaleaza din ce in ce mai mult si in randul tinerilor.
Infertilitate
Barbatii si femeile pot avea probleme de fertilitate. Alcoolul este toxic pentru spermatozoizi, iar consumul exagerat de alcool reduce numarul de spermatozoizi si calitatea spermei. Femeile care vor sa ramana insarcinate trebuie de asemenea sa evite consumul de alcool.
Cancerul
Multe tipuri de cancer sunt direct legate de consumul cronic de alcool. Aici sunt incluse cancerul gurii, faringelui, esofagului, de san, colon, ficat.
Anxietatea si depresia
Consumul prelungit de alcool poate duce la probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia.
Simptomele de sevraj
Persoanele care fac abuz de alcool vor resimti simptome de sevraj, greata si voma, palpitatii cardiace, transpiratie, “frisoane” si dificultate in a dormi.
Pierderi de memorie
Pierderile de memorie se manifesta prin incapacitatea de a-si aminti detalii ale evenimentelor care au avut loc in timpul consumului de alcool. Acestea pot sa apara chiar si dupa numai cateva pahare, gravitatea lor crescand direct proportional cu cantitatea consumata.
O forma aparte de leziuni cerebrale dezvoltate ca urmare a consumului de alcool este sindromul Korsakoff, care se caracterizeaza prin probleme persistente de memorie si invatare, cauzate de o deficienta de vitamina B1.
Leziunile cerebrale provocate de abuzul de alcool
Persoanele care fac abuz de alcool in mod frecvent sunt expuse riscului de a suferi leziuni cerebrale mai avansate si mai persistente, ce pot duce la tulburari cognitive generalizate. Aceste efecte se pot prezenta sub forma pierderilor de memorie si dificultatii in rezolvarea de probleme.
Sindromul alcoolismului fetal
Consumul de alcool in timpul sarcinii este nociv pentru fatul aflat in dezvoltare. Consumul frecvent, chiar si in cantitati moderate, poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de Efectele Alcoolismului Fetal, iar in cazul consumului abuziv prelungit cauzeaza Sindromul Alcoolismului Fetal, care este si mai grav. Acesti copii vor suferi de o multime de dizabilitati cognitive.
Abstinenta
Organismul uman are o capacitate remarcabila de a se vindeca in timp, iar abstinenta ofera conditiile ideale pentru acest lucru. Nu exista solutii simple sau remedii rapide – abstinenta este o provocare dificila si cere daruire, insa chiar functioneaza.
Un program de dezintoxicare bazat pe abstinenta echipeaza pacientii cu instrumentele si cunostintele necesare pentru a-si asigura o viata implinita, fara alcool sau droguri. Terapiile de tratament de la Castle Craig, cum ar fi: terapia individuala, terapia de grup, terapia cognitiv-comportamentala, terapiile specializate, in combinatie cu exercitii fizice si fitness, un regim alimentar sanatos, si un mediu intim si linistit – toate contribuie la reusita procesului de insanatosire.