Terapiile practicate la clinica noastra sunt integrate intr-un program personalizat de tratament. Fiecare pacient are un terapeut personal, care il ghideaza pe calea recuperarii. Unii dintre terapeutii nostri au trecut ei insisi prin experienta dependentei.

Mai jos, am listat principalele terapii disponibile la Castle Craig. Dati click pe titluri pentru a afla mai multe informatii despre fiecare tip de terapie in parte.

Terapie individuala

Terapia individuala ofera pacientului posibilitatea de a adresa factorii ce au condus la consumul de substante sau alcool.

Terapie de grup

Terapia de grup se bazeaza pe respect, empatie, deschidere. In cadrul sedintelor de terapie de grup, pacientii sustin schimbarile la nivel cognitiv, emotional si comportamental.

Terapie cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie a carui model studiaza interactiunea dintre ganduri, emotii si comportamente. Acest tip de terapie este de scurta durata, dar eficienta cu privire la complexitatea tulburarilor de consum de substante.

Terapie familiala

Programul de terapie de familie ajuta pacientii si familiile acestora sa imbunatateasca comunicarea asertiva si sa reconstruiasca relatiile vatamate din cauza dependentei.

Terapie pentru tulburarea de stres post-traumatic

Pacientii care sufera de stres post-traumatic invata cum sa faca fata raspunsurilor psiho-fiziologice provocate de amintirile traumatizante. Ii ajutam sa-si infrunte amintirile, sa le verbalizeze si in cele din urma sa isi continue vietile fara a apela la alcool sau droguri pentru a bloca aceste amintiri.

Program pentru dependenta de jocuri

Terapia pentru dependenta de jocuri se bazeaza pe Modelul Minnesota, combinat cu terapia cognitiv-comportamentala.

Tulburari de alimentatie

Tulburarile de alimentatie adreseaza relatia maladaptiva cu mancarea. Spitalul Castle Craig ofera consiliere nutritionala si terapie specializata in tratamentul supraalimentarii, bulimiei si anorexiei.

Terapia pierderii – doliul

Suferinta apare nu numai dupa moartea cuiva drag, dar si dupa divort, despartire, avort, accident cerebral vascular, pierderea unei parti a corpului, mutarea de acasa sau pierderea locului de munca. Ii invatam pe pacienti despre cele cinci stagii ale suferintei (negarea, furia, negocierea, deprimarea, acceptarea) pentru intelegerea si gestionarea adaptativa a sentimentelor.

Desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare (EMDR)

Desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing – EMDR) este o terapie folosita in special in cazul persoanelor cu experiente traumatice. EMDR este un tratament inovator care ajuta pacientii cu tulburari de stres post-traumatic sa proceseze amintirile si emotiile suprimate (relationate cu experientele traumatice).

Meditatia

Meditatia ajuta la diminuarea stresului, anxietatii, depresiei si comportamentelor compulsive. In cadrul meditatiei, pacientii invita sa proceseze si sa se detaseze ulterior de raspunsurile maladaptive legate de consumul de substante.

Alte terapii specializate includ:

  • Terapia de grup pentru tulburari de alimentatie;
  • Grupul de prevenire a recaderii;
  • Terapia dependentelor multiple;
  • Terapia de grup pentru femei;
  • Grupul adultilor din familii cu parinti cu alcoolism;
  • Terapia de grup prin meditare asupra propriului organism;
  • Terapia de cuplu;
  • Terapia competentelor necesare pentru a face fata dependentei.