Cream planuri personalizate de ingrijire post-tratament pentru fiecare pacient. Acestea includ instructiuni si strategii de urmat dupa finalizarea programului de tratament, in scopul sprijinirii pacientului in procesul de recuperare. Sedintele de terapie individuala si grupurile de prevenire a recidivei ii ajuta pe pacienti sa inteleaga ce inseamna dependenta si sa identifice eventualii factori „declansatori’’ care ar putea cauza recaderea. Vizam toti factorii declansatori care au contribuit la instalarea dependentei si ne asiguram ca atat problemele din trecut, cat si cele din prezent, au fost luate in considerare.

Recuperarea continua dupa terminarea programului de tratament

Sustinerea procesului de recuperare necesita un efort continuu, atat in timpul, cat si dupa incetarea tratamentului. Consumul abuziv de alcool si droguri modifica modul de functionare a creierului. Creierul persoanelor dependente se reprogrameaza: consumul de alcool si droguri devine compulsiv, ducand la crearea de modele comportamentale negative adanc inradacinate si atitudini care pot provoca recaderea, chiar dupa incetarea tratamentului. Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniul tratarii dependentelor, facem tot posibilul sa schimbam aceste modele si sa distrugem ciclul comportamental nociv.

Factori importanti pentru evitarea recaderii

Exista o multitudine de factori care pot influenta pacientul, ducand la recidiva. Pentru a pregati pacientii pentru o viata fara dependenta, echipa noastra de doctori specialisti, terapeuti si asistente ii invata sa:

Accepte dependenta ca boala cronica– ei nu pot controla consumul de alcool sau droguri.

Fie deschisi si onesti– ascunderea sentimentelor, gasirea continua de scuze pentru a justifica consumul de droguri sau alcool impiedica recuperarea.

Elimine negarea– negarea este un sistem mental complex, care se concentreaza pe efectele pozitive imediate ale consumului de alcool si droguri, ignorand efectele negative pe termen lung ale dependentei.

Fie vigilenti in ceea ce priveste poftele necontrolabile – si sa invete cum sa le faca fata si sa le controleze.

Depaseasca starile de spirit negative– ii ajutam pe pacienti sa faca fata sentimentelor de vina, rusine, manie, frustrare, compatimire, anxietate si depresie – toate reprezentand declansatori puternici ai recidivei.

Redobandeasca stima de sine – sa se simta bine in propria piele, in lipsa alcoolului si a drogurilor.

Evite autoizolarea – pacientii trebuie sa fie constienti de importanta participarii la intalnirile Alcoolici Anonimi/Narcotici Anonimi si de riscul singuratatii, ca posibil declansator al dependentei.

Evite situatiile riscante – pacientii trebuie sa fie constienti  de eventualele situatii, locuri si persoane care pot spori ispita de a consuma alcool sau droguri.

Recunoasca dependentele multiple– un declansator al recidivei este adesea folosirea unui drog „sigur’’, prescris, care poate reactiva ciclul dependentei, de exemplu calmante sau somnifere.

Faca fata sevrajului de lunga durata – pentru unii pacienti, sevrajul la anumite droguri (de exemplu benzodiazepinele) poate reprezenta un proces indelungat. Uneori, creierul are nevoie de o perioada de pana la un an pentru a reveni la functionarea fiziologica normala.