Contactați-ne +44 1721 722 763

Alcoolul omoara o persoana la fiecare 10 secunde

May 20, 2014 -

Alcoolul omoara o persoana la fiecare 10 secunde

In raportul dat recent publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii se arata ca abuzul de alcool a omorat peste 3,3 milioane de persoane in intreaga lume in 2012. Alcoolul face mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta cumulat. Alcoolul e cauza principala a 5,9% din decesele totale de pe intreg globul, in timp ce HIV/AIDS e responsabil pentru 2,8% din decese, tuberculoza pentru 1.7%, iar violenta pentru doar 0.9%.

Romania ocupa locul 5 in topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool pur, cu o medie de 14.4 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor. Datele mai arata ca 1.3% dintre romani sunt dependenti de alcool. Romanii prefera cel mai mult berea (50%), urmata de vin (29%) si spirtoase (21%).

Rupert Wolfe Murray, reprezentantul clinicii Castle Craig in Romania, considera ca alcoolul omoara un numar mult mai mare de persoane decat cel raportat oficial: “Aproximativ 8% din populatia oricarei tari este alcoolica. Alcoolul este otrava, la fel de periculos ca drogurile ilegale si provoaca foarte multe boli care nu sunt inregistrate odata cu decesul persoanei.”

La nivel global, Europa este continentul cu cel mai mare consum de bauturi alcoolice pe cap de locuitor. Belarus se afla pe primul loc cu 17.5 litri de alcool pur pe an, urmat de Republica Moldova cu 16.8 litri.

Rupert Wolfe Murray mai atrage atentia asupra faptului ca “marile companii ce comercializeaza bauturi alcoolice prezinta produsele ca o metoda distractiva de a petrece timpul, iar tinerii sunt principalul grup tinta al strategiilor de publicitate si marketing. Orice initiativa legislativa de a restrictiona bugetele masive ale acestor companii sunt blocate de grupuri de lobby foarte eficiente care patrund la fiecare nivel de autoritate, atat in Romania, cat si in Marea Britanie.”

Alte puncte importante ale raportului:

  • Conform statisticilor, luand in considerare condusul in stare de ebrietate, abuzurile si violenta, alcoolul provoaca unul din fiecare 20 de decese global in fiecare an: “Aceste date pot fi echivalate cu un deces la fiecare 10 secunde,” afirma Shekhar Saxena, directoarea departamentului pentru Sanatate Mintala si Abuz de Substante din cadrul Organizatiei.
  • Consumul necumpatat de alcool creaza dependenta si este una din cauzele principale in dezvoltarea a peste 200 de tulburari de sanatate, cum ar fi ciroza sau cancerul. De asemenea, persoanele care beau alcool in mod abuziv sunt mai predispuse riscului de a dezvolta tuberculoza sau pneumonie.
  • Aproximativ 16% din consumatorii de alcool ai planetei, participa adesea la evenimente unde beau alcool in mod abuziv.
  • “Grupurile demografice cu un venit mai scazut sunt mai afectate de consecintele sociale si de sanatate ale alcoolului. Acestea resimt lipsa ingrijirilor medicale de calitate si sunt mai putin protejate de relatii de sprijin in familie sau de retele de suport la nivelul comunitatii” mai precizeaza Shekhar Saxena.
  • Cetatenii statelor mai bogate – in special din Europa si Americi – consuma mai multe bauturi alcoolice decat cei din tari mai sarace, iar progresul economic constant din tarile aflate in dezvoltare determina cresterea consumului de alcool.