Contactați-ne +44 1721 360 049

Sfaturi pentru alcoolici in recuperare: Primul Craciun fara alcool

decembrie 23, 2014 -

Sfaturi pentru alcoolici in recuperare: Primul Craciun fara alcool

de David Charkham, recovery coach

Majoritatea persoanelor doresc sa isi petreaca Craciunul alaturi de familie, ceea ce e normal. Insa pentru cei care se recupereaza in urma dependentei sau care au fost externati de curand dintr-un centru de dezintoxicare, acest lucru poate reprezenta o provocare. Aceste persoane sunt vulnerabile, nesigure, iar daca familia nu ii sprijina, recuperarea lor este cu atat mai mult periclitata, existand riscul recaderii.

De aceea, Craciunul trebuie perceput ca fiind doar o noua zi, in care alcoolicii sau persoanele dependente aflate in recuperare pot face o multime de lucruri. Ei trebuie doar sa fie constienti de presiunile care pot aparea si sa se pregateasca in mod corespunzator: Unde iti vei petrece ziua de Craciun? In cazul in care vor aparea tensiuni in interiorul familiei, cum poti sa reactionezi? Ai transportul asigurat? Ai discutat acest subiect cu terapeutul, sponsorul, mentorul tau sau cu un prieten in recuperare? Nu lasa totul pana in ultima clipa!

O multitudine de grupuri de intrajutorare organizeaza petreceri fara alcool, evenimente si petreceri cu dans de Craciun si de Anul Nou. Este important sa nu fii singur si sa iti petreci acest timp cu persoane care au principii similare. Atunci cand iti planifici sarbatorile, ar trebui sa contactezi grupul tau de intrajutorare de tip Alcoolici Anonimi pentru a afla ce activitati organizeaza de Craciun si de Anul Nou, astfel incat sa poti face demersurile necesare din timp.

Unul dintre lucrurile care ii inspaimanta cel mai tare pe cei care tocmai au inceput procesul de recuperare dupa dependenta este faptul ca spre deosebire de sarbatorile din alti ani, de acum inainte nu vor mai putea bea/consuma nimic de Craciun. Prin urmare, perioada aceasta poate reprezenta o mare provocare.

In cazul meu, la parasirea „cuibului” (clinica de recuperare Clouds House din Marea Britanie), am simtit ca sunt foarte fragil. Mi se parea ca luminile sunt mai puternice, ca apetitul e crescut, ca toate simturile mele sunt mai ascutite.

Atunci cand am fost invitat la o petrecere, nu am stiut ce sa fac. Sa merg? Cum sa vorbesc cu oamenii fara a avea acea doza de curaj oferita de alcool sau cocaina?

In grupurile de recuperare este recunoscut ca „valoarea terapeutica a impartasirii experientei intre doua persoane dependente este nepretuita”. Totul se rezuma la a face pe altcineva care a trecut prin aceeasi situatie partas la experienta ta. Constiinta faptului  ca nu esti singurul cu astfel de probleme iti poate oferi alinare si liniste.

In grupul meu de aftercare, a existat un membru in recuperare cu experienta, care terminase programul cu doua saptamani inaintea mea. El fusese deja la prima lui petrecere. Cum a fost? Cum s-a comportat? Ce a facut si ce nu a facut? Am apelat la el pentru a discuta despre aceste lucruri: Cine ar trebui sa ma insoteasca? Sa merg la petrecere insotit de un prieten care nu consuma alcool?

Cea mai mare descoperire a fost raspunsul: „Da, ar trebui sa merg. Insa daca nu imi place sau nu ma simt confortabil, pot sa plec in orice moment!” Am realizat ca petrecerea nu s-ar fi oprit brusc sau nu s-ar fi incetinit in ritm slow-motion doar pentru ca David Charkham paraseste incaperea. De fapt, probabil nimeni nu ar fi observat plecarea mea.

***

David Charkham este Recovery coach la Castle Craig Hospital si Action on Addiction. De profesie actor, David joaca in The Imitation Game (2014) cu Benedict Cumberbatch si Keira Knightley.

Castle Craig Romania va ureaza Sarbatori Fericite!