Contactati-ne +44 1721 360 049

Sindromul burn-out la nivelul Uniunii Europene

September 24, 2014 - Bucuresti

Sindromul burn-out, oboseala cronica la locul de munca

România nu are în prezent legislație privind identificarea, măsurarea și reducerea stresului la locul de muncă.

Conform unui comunicat Mediafax din iunie 2014, “studiile arată ca bărbații de peste 45 de ani sunt cei mai afectați la acest capitol și că peste jumatate din numărul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului.”

Acțiuni recente la nivelul Uniunii Europene pun problema existenței acestui sistem de reglementare și sprijin al angajaților la locul de muncă. O nouă lege belgiană obligă toate întreprinderile care operează pe teritoriul Belgiei să ia acțiuni preventive împotriva “riscurilor psiho-sociale” determinate de stresul la locul de muncă.

Aceste obligații se aplică tuturor companiilor cu sediul pe teritoriul Belgiei, incluzând și instituțiile europene din Bruxelles. De aceea, în cadrul Comisiei Europene se pun deja presiuni pentru ca această să urmeze exemplul belgian și să impună o legislație similară la nivelul țărilor membre UE.

Astfel că, în curând, angajatorii români vor fi nevoiți să implementeze un sistem similar de prevenire și protecție a angajaților împotriva surmenajului la locul de muncă.

Începând cu 1 septembrie, conform legislației belgiene, angajatorii trebuie să ia măsuri de prevenire a acestor riscuri la locul de muncă, cum ar fi sindromul de oboseală cronică (burn-out), prin realizarea regulată de analize de risc sau implementarea de programe de consiliere pentru angajați.

“Comisia Europeană este conștientă de riscurile societății profesionale moderne, inclusiv riscurile psihologice, influența lor asupra angajaților și responsabilitatea angajatorilor de a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos,” comentează Antony Gravili, purtător de cuvânt al Comisiei Europene privind Relațiile Inter-instituționale și Administrative.

Profesor Jonathan Chick, Psihiatru Consultant și Director Medical al clinicii de dezintoxicare și tratament Castle Craig crede că noua lege belgiană este “o dovadă a culturii de tip victimă, care perpetuează boala individului.” Cu alte cuvinte, dacă suferi de burn-out, problema nu mai este la tine, ci la angajator.

In plus, aceasta lege ar putea produce efecte nedorite, încurajând companiile ca în loc să ajute angajații, să caute alte soluții pentru a se conforma cerințelor legislative: “Ar trebui să prevenim consecințele latente ale acestei legislații. Angajatorii pot născoci tot felul de strategii pentru a se asigura că dreptatea este de partea lor prin adoptarea de măsuri abuzive, înjositoare, atunci când se tem de justiție” adaugă Prof. Chick, care va vorbi despre subiect la o conferință despre burn-out, organizată în Bruxelles.

Stresul reprezintă a doua cea mai frecvent raportată problemă de sănătate la locul de muncă din Europa.

Legislația românească în domeniul muncii nu reglementează și partea de stres. La nivel mondial sunt folosite mai multe modele de evaluare a stresului, dar România nu are o metodă autentificată; în prezent, se folosește metoda Danemarca, însă ea trebuie transpusă la nivelul țării noastre, a explicat Nicolae Voinoiu, director în cadrul Inspecției Muncii.

Într-un sondaj al Agenției Europene pentru Siguranță și Sănătate la locul de muncă, 8 din 10 manageri europeni și-au exprimat îngrijorarea privind stresul în mediul profesional. Mai puțin de 30% dintre aceștia au implementat proceduri de prevenire a riscurilor psiho-sociale.

Sindromul “burn-out” este definit ca o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de implicarea individului pe termen lung în situații profesionale solicitante. Cele mai predispuse în a dezvolta acest sindrom sunt persoanele idealiste, perfecționiste, care îndeplinesc multe responsabilități profesionale, cărora le place să dețină controlul, au o dorința puternică de a se afirma, o nevoie crescută de aprobare din partea semenilor, stimă de sine scăzută și vulnerabilitate în față refuzării de sarcini de serviciu suplimentare.

Mai multe informații despre burn-out și problema dependenței la locul de muncă, citiți aici.

Pentru comentarii, interviuri sau articole de opinie despre sindromul de oboseală cronică la locul de muncă, contactați reprezentantul din Romania al clinicii de reabilitare a dependenței Castle Craig:

Rupert Wolfe Murray

Telefon: 0758 086 555

E-mail: info@castlecraig.ro

Website: www.castlecraig.ro