Contactati-ne +44 1721 360 049

Sfaturi pentru alcoolici în recuperare: Primul Crăciun fără alcool

December 23, 2014 -

Sfaturi pentru alcoolici in recuperare: Primul Craciun fara alcool

Articol de David Charkham, Recovery Coach.

O multitudine de grupuri de întrajutorare organizează petreceri fără alcool, evenimente și petreceri cu dans de Crăciun și de Anul Nou. Este important să nu fii singur și să îți petreci acest timp cu persoane care au principii similare. Atunci când îți planifici sărbătorile, ar trebui să contactezi grupul tău de întrajutorare de tip Alcoolici Anonimi pentru a află ce activități organizează de Crăciun și de Anul Nou, astfel încât să poți face demersurile necesare din timp.

De aceea, Crăciunul trebuie perceput că fiind doar o nouă zi, în care alcoolicii sau persoanele dependente aflate în recuperare pot face o mulțime de lucruri. Ei trebuie doar să fie conștienți de presiunile care pot apărea și să se pregătească în mod corespunzător:

  • Unde îți vei petrece ziua de Crăciun?
  • În cazul în care vor apărea tensiuni în interiorul familiei, cum poți să reacționezi?
  • Ai transportul asigurat?
  • Ai discutat acest subiect cu terapeutul, sponsorul, mentorul tău sau cu un prieten în recuperare?

Nu lăsa totul până în ultima clipă!

Majoritatea persoanelor doresc să își petreacă Crăciunul alături de familie, ceea ce este normal. Însă pentru cei care se recuperează în urmă dependenței sau care au fost externați de curând dintr-un centru de dezintoxicare, acest lucru poate reprezenta o provocare. Aceste persoane sunt vulnerabile, nesigure, iar dacă familia nu îi sprijină, recuperarea lor este cu atât mai mult periclitată, existând riscul recăderii.

Unul dintre lucrurile care îi înspăimântă cel mai tare pe cei care tocmai au început procesul de recuperare după dependență este faptul că spre deosebire de sărbătorile din alți ani, de acum înainte nu vor mai putea bea/consuma nimic de Crăciun. Prin urmare, perioada aceasta poate reprezenta o mare provocare.

În grupul meu de aftercare, a existat un membru în recuperare cu experiență, care terminase programul cu două săptămâni înaintea mea. El fusese deja la prima lui petrecere. Cum a fost? Cum s-a comportat? Ce a făcut și ce nu a făcut? Am apelat la el pentru a discuta despre aceste lucruri: Cine ar trebui să mă însoțească? Să merg la petrecere însoțit de un prieten care nu consumă alcool?

În grupurile de recuperare este recunoscut că „valoarea terapeutică a împărtășirii experienței între două persoane dependențe este neprețuită”. Totul se rezumă la a face pe altcineva care a trecut prin aceeași situație părtaș la experiență ta. Conștiința faptului  că nu ești singurul cu astfel de probleme îți poate oferi alinare și liniște.

Atunci când am fost invitat la o petrecere, nu am știut ce să fac. Să merg? Cum să vorbesc cu oamenii fără a avea acea doză de curaj oferită de alcool sau cocaină?

În cazul meu, la părăsirea „cuibului” (clinica de recuperare Clouds House din Marea Britanie), am simțit că sunt foarte fragil. Mi se părea că luminile sunt mai puternice, că apetitul e crescut, că toate simțurile mele sunt mai ascuțite.

Cea mai mare descoperire a fost răspunsul: „Da, ar trebui să merg. Însă dacă nu îmi place sau nu mă simt confortabil, pot să plec în orice moment!” Am realizat că petrecerea nu s-ar fi oprit brusc sau nu s-ar fi încetinit în ritm slow-motion doar pentru că David Charkham părăsește încăperea. De fapt, probabil nimeni nu ar fi observat plecarea mea.

***

David Charkham este Recovery coach la Castle Craig Hospital și Action on Addiction. De profesie actor, David joaca în The Imitation Game (2014) cu Benedict Cumberbatch si Keira Knightley.

Castle Craig România vă urează Sărbători Fericite!