Pentru majoritatea oamenilor, pariurile la meciurile de fotbal sau cumpararea unui bilet de loterie sunt gesturi inofensive de petrecere a timpului liber. Din pacate, pentru unii, jocurile de noroc pot deveni o adevarata obsesie si pot conduce la dependenta. In Romania, acest tip de dependenta este in crestere.

Acestea sunt o parte din simptomele dependentei de jocuri de noroc:

  • Preocuparea cu jocurile de noroc si obsesia urmatorului castig;
  • Incercari esuate de a opri jocul;
  • Parierea unor sume de bani din ce in ce mai mari si asumarea de riscuri tot mai mari, in vederea castigului;
  • Conflictul – pariurile incep sa intre in conflict cu relatiile personale si profesionale;
  • Goana dupa recastigarea pierderilor suferite: unii pariori pretind ca incearca doar sa recastige banii pierduti si ca se vor opri dupa aceea;
  • Simptome de „sevraj” – stari de spirit schimbatoare, anxietate, iritabilitate atunci cand persoana se afla in imposibilitatea de a juca.

In Marea Britanie, exista intre 360.000 si 451.000 de persoane cu probleme legate de jocurile de noroc, iar acest numar este in crestere. Astazi, pariurile – in special cele online – sunt tipul de dependenta care inregistreaza cea mai mare rata de crestere din lume.

Pe masura ce dependenta de jocuri de noroc evolueaza, viata persoanei afectate se invarte in jurul urmatorului joc, urmatorului castig, pe o spirala descendenta ce conduce la aparitia depresiei, a disperarii si a sentimentelor de rusine si frica. Din pacate, multi pariori nu cauta sprijin decat atunci cand problema este grava, cu probleme financiare enorme.

De multe ori, o alta dependenta (de exemplu: dependenta de alcool) se instaleaza si coexista odata cu dependenta de jocuri de noroc. De aceea, este esentiala tratarea ambelor probleme.

Cum stiti ca aveti o dependenta de jocuri?

Urmatorul test va ajuta sa verificati daca aveti o problema cu jocurile de noroc. Raspundeti cu DA sau NU la urmatoarele intrebari:

  1. Pariati mai mult decat va permiteti?
  2. Ati promis ca o sa va opriti sau o sa va controlati jocul dar v-ati dat seama ca nu puteti?
  3. Aveti remuscari dupa ce jucati?
  4. Ati imprumutat bani si aveti dificultati in a-i inapoia?
  5. Aveti absente inexplicabile de acasa sau de la serviciu?
  6. Jucati mai mult decat v-ati planificat?
  7. Jucati pana la ultimul banut?
  8. Pariati ca sa scapati de griji sau necazuri?
  9. Simtiti schimbari radicale de dispozitie si va simtiti deprimat, nervos sau anxios?
  10. Primiti plangeri despre faptul ca jucati, de la persoane apropiate?
  11. Dupa pierderea banilor cautati sa va recuperati imediat pierderile prin joc?
  12. Pariati pentru a castiga bani ca sa va platiti datoriile?

In cazul in care raspunsul dvs este DA la 4 sau mai multe din intrebarile anterioare, atunci e posibil sa aveti o problema cu jocurile de noroc.

Problema jocurilor de noroc in Romania

Un studiu recent realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Jocurilor de Noroc comunica faptul ca jocurile de noroc devin o problema din ce in ce mai grava.

O cercetare intreprinsa in judetele Cluj-Napoca si Harghita in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani a aratat ca jocul patologic este intalnit intr-o proportie mult mai mare la baieti (92%) fata de fete (8%). Cele mai raspandite jocuri sunt pariurile sportive si masinile cu slot-uri (36%); loto, jocurile de casino online si pariurile la biliard (pool) reprezinta un procent de 25%, urmate de ruleta si black-jack cu 22%. Dintre cei care au recunoscut ca pratica jocul patologic, 67% consuma alcool, 14% droguri ilegale si 19% droguri legale.

Rezultatele scot in evidenta rate de consum si dependenta de jocuri de noroc mai mari in cazul adolescentilor romani decat in alte tari din centrul si estul Europei.

Cititi mai multe despre terapia pentru dependenta de jocuri de noroc la Castle Craig.

Consecintele jocului patologic nu sunt doar financiare – stresul emotional poate afecta casnicia, relatiile, munca si sanatatea. Sta in puterea dvs sa nu lasati jocurile de noroc sa va afecteze viata. Sa cereti ajutorul este un act de curaj si nu o slabiciune. Contactati-ne si va vom ajuta.