- Ce este tulburarea de alimentatie?
- Cauze
- Riscuri fizice
- Dereglarile alimentare si consumul de alcool sau droguri
- Tratament la Castle Craig
- Chestionar de autoevaluare
Ce este tulburarea alimentara?
Termenul de „tulburare de alimentatie” descrie o afectiune psihologica, cu impact atat asupra femeilor, cat si a barbatilor, acoperind o arie larga de obiceiuri alimentare, de la mancatul compulsiv pana la restrictia alimentara.
Urmatoarele tipuri de tulburari de alimentatie sunt recunoscute in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale al Asociatiei Americane Psihiatrice (1).
- Anorexia Nervosa
- Bulimia Nervosa
- Hiperfagia (tulburarea “binge-eating” sau supraalimentarea)
- Alte tulburari alimentare.
Tulburarile care apar cel mai frecvent in relatie cu abuzul de substante sunt bulimia nervosa si alte tulburari de alimentatie. Persoanele care sufera de bulimie au avut probleme relationate cu anorexia in trecut. Tulburarile de alimentatie din trecut se reactiveaza la terminarea tratamentului pentru tulburarile de consum de substante – atunci cand drogurile sau alcoolul nu mai sunt folosite.
Anorexia Nervosa
Anorexia Nervosa este caracterizata prin obsesia pentru scaderea in greutate si frica exacerbata de luare in greutate. Oricat de slabe ar deveni, persoanele afectate se vad in continuare grase si urate, chiar si atunci cand organismele lor sunt extrem de slabite. Persoanele cu aceasta afectiune restrictioneazaportiile de mancare si fac exercitii fizice in mod compulsiv, pentru a pierde calorii. De asemenea, se observa o predispozitie pentru consumul de amfetamine si pentru pastile care scad apetitul, care provoaca varsaturi, laxative sau diuretice. Deseori apare voma indusa. Persoanele sunt permanent preocupate de mancare si de cantitatea de calorii consumate.
La nivel psihologic, persoanele cu anorexie au tendinte perfectioniste si obsesive, un nivel de stima de sine scazut si prezinta adesea simptome depresive.
Bulimia Nervosa
Bulimia este legata de un ciclu de hiperfagie (consumul de cantitati mari de mancare intr-o perioada scurta de timp), urmat de simtul pierderii controlului asupra cantitatii de mancare ingerata care rezulta in adoptarea de strategii neadecvate pentru arderea caloriilor consumate. Aceste strategii cuprind vomitatul indus, folosirea laxativelor, diureticelor si pastilelor ce provoaca varsaturi. Exercitiile fizice in mod excesiv, restrictionarea de la mancare si folosirea medicamentelor care scad apetitul sunt de asemenea practicate ca metode de control al greutatii. Bulimia poate trece neobservata de catre familie sau prieteni pe parcursul mai multor ani, deoarece persoanele afectate par sa manance normal si nu scad neaparat mult in greutate.
La nivel psihologic, persoanele ce sufera de bulimia nervosa sunt impulsiv-compulsive, nu mai detin controlul asupra alimentatiei (care pare sa corespunda cu pierderea controlului emotional) si au un nivel de stima de sine scazut.
Hiperfagia
Hiperfagia este caracterizata de ingerarea unor cantitati mari de mancare mai repede decat in mod normal, de mancatul pana la aparitia sentimentului inconfortabil de saturatie, de mancatul excesiv atunci cand persoanei afectate nu ii este foame, de consumarea alimentelor in singuratate, de aparitia dezgustului fata de sine, a depresiei sau a vinei in urma supraalimentatiei.
Alte tulburari alimentare
Acestea se identifica in situatia in care un pacient prezinta simptomele caracteristice unei alte tulburari alimentare cunoscute, insa in grade reduse ce fac imposibila diagnosticarea cu certitudine a unei anumite dereglari de alimentatie. In ciuda scaderii in greutate, greutatea persoanei afectate ramane in limitele normale, vomitatul si alimentarea excesiva nu sunt foarte frecvente (ca in cazul bulimia nervosa), iar individul poate mesteca si apoi scuipa mancarea in timpul supraalimentatiei. Femeile afectate nu prezinta dereglari de menstruatie.
Cauze ale tulburarilor alimentare
Afectiunile de alimentatie au in centru perceptia imaginii propriului corp. Nemultumirea fata de intregul corp sau fata de anumite parti ale acestuia poate declansa o tulburare de alimentatie Tulburarea se va mentine atata timp cat persoana incearca sa atinga greutatea si forma fizica dorita, deseori nerealiste. Persoanele afectate refuza adesea sa recunoasca existenta unei probleme. Negarea este un obstacol puternic in calea tratamentului, pentru ca descurajeaza persoana din a cere ajutor.
Nu exista motive specifice pentru dezvoltarea unei tulburari de alimentatie. Diferite tulburari apar din cauza mai multor factori:
- Anorexia si bulimia: activitate redusa de serotonina in creier;
- Anorexia: vulnerabilitate genetica, mostenire ereditara a unei tulburari de alimentatie, tulburarea obsesiv-compulsiva sau alte tulburari mentale;
- Bulimia poate fi declansata de restrictionarea alimentatiei in copilarie;
- Hiperfagia si bulimia pot aparea si in urma dietelor „normale”.
Caracteristici comune abuzului de substante si tulburarilor alimentare:
- Ambele fac parte din categoria tulburarilor cronice;
- Ambele sunt caracterizate de negare, tainuire, comportament obsesiv-compulsiv si preocuparea fata de consumul unei substante (droguri sau mancare);
- Pot pune vieti in pericol;
- Persoanele afectate substituie o tulburare cu alta.
Riscuri fizice ale tulburarilor alimentare
- Anorexia: Greutatea scazuta sau foarte scazuta si nivelul foarte scazut de vitamine si minerale duc la pierderea echilibrului electrolitilor ceea ce duce la crampe musculare, incetinirea functiilor creierului si probleme cardiace; osteoporoza, anemie, caderea parului, dezvoltarea unui strat fin de par pe corp, probleme gastrice, stari de lesin, constipatie, retinerea fluidelor in corp, vulnerabilitate la frig si infectii, iar in cazul femeilor – oprirea menstruatiei sau chiar infertilitate.
- Bulimia nervosa: Probleme de fertilitate, tulburari gastro-intestinale, ale dintilor, esofagita, oboseala cronica, marirea grandelor salivare, unghii sensibile, par uscat, stari de ameteala si lesin, crampe musculare, slabiciune generala, dezechilibrarea electrolitilor.
- Hiperfagia: Simtul redus de satietate, care conduce la alimentare excesiva, la obezitate si la probleme cardiovasculare.
Tulburarile de alimentatie si dependenta
Studiile indica faptul ca dependenta de droguri si alcool coexista de multe ori cu tulburarile de alimentatie. Un studiu efectuat in Statele Unite arata ca intre 30% si 50% dintre indivizii cu bulimie si 12% – 18% dintre cei cu anorexie au problema cu consumul excesiv de alcool sau droguri ilegale, fata de 9% din populatia generala. Acelasi rezultat arata ca 35% dintre persoanele cu dependenta de alcool si droguri sufera de tulburari de alimentatie, comparativ cu un procent de 3% din populatie. (2)
Tulburarile de alimentatie si abuzul de substante sunt afectiuni cronicecare necesita o perioada de terapie intensiva pentru a fi tratate. Ambele implica dorinte nestapanite si o preocupare excesiva fata de substanta (droguri sau mancare), ambele induc schimbari de dispozitie, tainuire si starea de negare. Persoanele in cauza vor continua comportamentul compulsiv chiar si dupa aparitia consecintelor negative asupra sanatatii siin cadrul psiho-social.
Pentru persoanele la care tulburarile de alimentatie si dependenta coexista este importanta combinarea tratamentului cu terapie individuala, de grup si familiala. In caz contrar, exista un risc ridicat de recadere dupa terminarea tratamentului.
Tratamentul tulburarilor de alimentatie la Castle Craig
Evaluarea:
La Castle Craig, tratam persoanele cu dependente de alcool si droguri, care prezinta complicatii determinate de tulburarile de alimentatie. Pacientii ce sufera de o tulburare de alimentatie si de o dependenta de substante vor fi evaluati de catre unul dintre membrii staff-ului de admisii si terapeutii nostri. Majoritatea pacientilor de la Castle Craig sufera de Bulimia Nervosa sau alte afectiuni de alimentatie. Nu putem interna pacientii cu anorexie care sunt extrem de slabi.
Pacientii sunt evaluati cu ajutorul urmatoarelor teste de diagnosticare:
- The Eating Attitudes Test (E.A.T.)/Testul Atitudinilor in Alimentatie. Acesta este folosit pentru a explora Anorexia Nervosa si are atat un scor total, cat si trei subscoruri: bulimie, control si dieta. (3)
- The Bulimic Investigatory Test, Edinburgh (BITE)/ Testul Investigativ Bulimic, Edinburgh. Acesta ajuta la diagnosticarea Bulimiei Nervosa. Dispune de doua scale: cea a simptomelor, care masoara atitudinea fata de mancare,greutate si scala gravitatii, care masoara concret comportamentele bulimice. (4)
- The Body Shape Questionnaire (BSQ)/Chestionarul de Forma a Corpului. Acesta este un test de autoevaluare.(5)
- Eating Restraint Questionnaire (ERQ)/ Chestionarul de Restrictionare a Alimentatiei. Acesta masoara nivelul de restrictie a alimentatiei. (6)
Consiliere si terapie
Glynis Read, PhD. – Fost Specialist Castle Craig in tulburari de alimentatie, spune ca cel mai bun tratament pentru tulburarile alimentare consta in „terapia cognitiv comportamentala, in contextul tratamentului tulburarilor alimentare specifice.” (7)
Tratamentul la Castle Craig este efectuat in combinatie cu programul de tratament in 12 pasi pentru tratarea dependentei. Tulburarile de alimentatie sunt considerate afectiuni in cadrul carora a fost dezvoltata o relatie compulsiv-obsesiva cu mancarea, conducand la o imagine negativa asupra propriului corp si la un nivel scazut al stimei de sine. Toate acestea favorizeaza perpetuarea dependentei.
La Castle Craig, pacientii cu o tulburare de alimentatie asociata vor fi evaluati si tratati. Mediul este sigur, iar pacientii sunt sprijiniti in procesul de recuperare de catre angajatii nostri calificati. In timpul tratamentului, obiceiurile alimentare si greutatea pacientilor sunt atent monitorizate.
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia tulburarilor alimentare se bazeaza pe terapia cognitiv-comportamentala si este practicata atat in cadrul terapiei individuale, cat si in terapiea de grup. Pacientii incep cu parcurgerea celor 12 Pasi si lucreaza in continuare impreuna cu terapeutul alocat la programul 12 Pasi. Ulterior vor fi indrumati spre inatalniri relevante in acest sens.
Baza tratamentului este reprezentata de sedintele de terapie de grup. Grupurile sunt psiho-educative, astfel incat pacientii pot invata despre tulburarea lor si dobandesc o intelegere a afectiunii si la nivel teoretic. In cadrul grupului, persoanele sunt ajutate sa gestioneze anumite probleme, cum ar fi un nivel redus al respectului de sine, stare care insoteste intotdeauna tulburarile de alimentatie. Terapia individuala este personalizata in functie de nevoile pacientului si vine in completarea terapiei de grup. Un tratament de succes determina cresterea nivelului de acceptare a propriei imagini si scaderea treptata a comportamentelor obsesiv-compulsive.
Dieta si prepararea mancarii
Bucatarii Castle Craig pregatesc mese sanatoase, nutritive si gustari pentru pacienti. Consumul de zahar si de faina nerafinata este descurajatPacientii primesc trei mese principale si trei gustari, conform principiului alimentatiei normale. In functie de stadiul recuperarii, membrii personalului pot lua masa impreuna cu pacientii, intr-un mediu prietenos.
Supravegherea medicala
Supravegherea medicala presupune prescrierea suplimentelor alimentare, monitorizarea electrolitilor, a greutatii si, in caz de necesitate, teste de electrocardiograma.
Sufar de o tulburare de alimentatie?
Aceasta scurta evaluare va ajuta sa aflati daca suferiti de o tulburare de alimentatie.
Chestionarul SCOFF
- Va provocati varsaturi pentru ca va simtiti inconfortabil de satul?
- Va ingrijorati sa nu fi pierdut controlul asupra alimentatiei?
- Ati slabit recent mai mult de 6 kg intr-o perioada de 3 luni?
- Va considerati mult prea gras/a, in timp ce ceilalti spun ca sunteti mult prea slab/a?
- Mancarea e un element excesiv de important in viata dvs?
Daca ati raspuns cu ,,Da’’ la doua dintre aceste intrebari, e posibil sa suferiti de anorexie sau bulimie.
Semne ingrijoratoare
Membrii familiei sau prietenii vor observa schimbari de infatisare si comportament in cazul persoanei ce sfera de o tulburare de alimentatie. Posibile semne ingrijoratoare:
- Scaderea in greutate
- Modificarea obiceiurilor alimentare (mananca mai putin, mananca foarte mult odata, sare peste mese)
- Vorbeste in mod frecvent despre greutate si imagine corporala
- Calculul obsesiv al caloriilor
- Depresia/Distantarea
- Purtarea hainelor largi, pentru a ascunde o schimbare a infatisarii
- Consumul de alcool/al drogurilor
- Semne de automutilare
Referinte:
1. DSM-IV-TR: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th Edition, American Psychiatric Association, 2000
2. Food for Thought. Substance Abuse and Eating Disorders. The National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University. December 2003. Sourced: http://www.casacolumbia.org/articlefiles/380-Food%20for%20Thought.pdf on 30th March 2011.
3. Garner, D.M., & Garfinkle, P.E. 1979. The Eating Attitudes Test, An Index of Symptoms of Anorexia Nervosa. Psychological Medicine 9: 273-279
4. Henderson, M.& Freeman, C. 1987. A Self-Rating Scale for Bulimia. The BITE. B.J Psych.150: 18-24
5. Cooper, P.J. et al. 1987. The Development of the Body Shape Questionnaire. International Journal of Eating Disorders 2: 15-34.
6. Herman CP & Mack D. 1975. Restrained and Unrestrained Eating. Journal of Personality 43 (4): 647-60.
7. Read, G., and Morris, J. 2008, Body Image Disturbance in Eating Disorders, ABC of Eating Disorders.Ed. Jane Morris, 1843-7. Blackwell.