Contactati-ne +44 1721 360 049

Anxietatea sociala si dependenta

June 3, 2015 -

articol de Claudiu Revnic

Imagineaza-ti o camera plina de oameni. Nu cunosti pe nimeni. Incep sa-ti transpire mainile. Inima incepe sa-ti bata mai puternic. Esti cuprins de panica.

Gandeste-te cum e sa te simti asa in orice context social. Acum poti sa intelegi cum se simte cineva care sufera de anxietate sociala.

In Marea Britanie, Ministerul Sanatatii (National Health Service) defineste anxietatea sociala ca o frica persistenta de situatii sociale si de a fi, in general, in preajma oamenilor. Această afecțiune se manifestă nu numai in situatii stresante, dar si in activitati uzuale precum convorbirile telefonice, mersul la cumparaturi sau la locul de munca.

Oamenii ce sufera de anxietate sociala dezvolta diferite metode pentru a face fata presiunii. Din pacate, de cele mai multe ori, printre aceste metode se numara si consumul excesiv de alcool.

Alcoolul – o siguranta inselatoare

Un studiu realizat în SUA arată ca aproximativ 20% din cei ce sufera de anxietate sociala dezvolta si dependenta de alcool. De asemenea, 15% din cazurile de alcoolism înregistrate prezinta si simptome de anxietate sociala.

La Castle Craig aproape un sfert dintre pacientii ce urmeaza tratamentul pentru dependenta de alcool manifesta si caracteristici de anxietate sociala: fie că e vorba de manifestari mai temperate sau de forme mai acute cum ar fi fobia sociala. De cele mai multe ori, alcoolul a fost  folosit ca o modalitate de a face fata sentimentelor de rusine sau stresului.

Alcoolul da un fals simt de siguranta, astfel incat ce pare a fi la inceput o solutie temporară devine pe termen lung o adevarata problema. Dupa cum spune si Dr. Jim Craig, psihiatru la Spitalul Castle Craig din Scotia, alcoolul mai degraba amplifica anxietatea decat sa o tempereze:

“Alcoolul poate sa reduca anxietatea si sa sporeasca increderea in sine pentru cateva ore. Dar pe masura ce aceste efecte dispar, consumatorii devin mai agitati si se creeaza astfel un cerc vicious in care dependentii consuma mai mult alcool pentru a face fata anxietatii rezultate chiar din consumul de alcool.”

Presiunea sociala si alti factori

Multi folosesc consumul de alcool ca strategie de a combate anxietatea sociala. Acest lucru este cauzat si de presiunea existenta in anumite medii profesionale. In anumite profesii – mai ales in randul barbatilor – consumul excesiv de alcool este la ordinea zilei, explica Dr. Craig. Printre cei cu joburi in care se pune accent pe rezultate exista acea presiune catre consumul de alcool. Acestia au mereu intalniri de afaceri, trebuie sa socializeze cu diferiti clienti iar alcoolul este mereu folosit ca stimul de relaxare.

Lipsa de incredere in sine, stresul si traumele personale pot alimenta atat anxietatea cat si alcoolismul.

Tratamentul

O alta problema prevalenta printre cazurile de anxietate, este faptul ca multi doctori prescriu in mod uzual calmante pentru anxietate. Dr. Craig spune: “Uneori, cel mai simplu lucru pentru un doctor este sa prescrie Valium sau Librium. Dar se pare ca o treime dintre cei care iau Valium si Librium devin dependenti de aceste medicamente.”

Cum anxietatea si alcoolismul par sa mearga mana in mana, este de asteptat ca ele sa fie tratate impreuna, ca parti complementare ale aceleiasi probleme. O componenta cheie a tratamentului este interactiunea cu alti pacienti din comunitate, impartasirea experientelor si valorificarea la maxim a recomandarilor facute de ceilalti membrii ai grupului de tratament.

“Imi intreb mereu pacientii daca si-au impartasit povestea de viata cu ceilalti”, spune Dr. Craig. “Ii intreb apoi cum s-au simtit facand asta, cum a fost primita povestea si ce au zis ceilalti pacienti din grup, cu ce s-au ales din aceasta experienta, ce puncte forte si puncte slabe au descoperit ceilalti membri ai grupului. Scopul este sa determini persoana respectiva sa se confrunte cu toate problemele legate de propria persoana, nu numai cu anxietatea.”

Pentru mai multe informatii despre Castle Craig, articole sau interviuri despre dependenta, va rugam sa il contactati pe Rupert Wolfe Murray, Repezentant European, prin telefon la 0745 801 986 sau pe e-mail la r.wolfemurray@castlecraig.co.uk